Persconferentie vergadering Wadden Sea Forum, Esbjerg, Denemarken

Gepubliceerd op 7 april 2004OverheidAangemaakt door Provincie Friesland

Het trilaterale Wadden Sea Forum (WSF) houdt haar vierde vergadering, onder het voorzitterschap van drs. E.H.T.M. Nijpels, Commissaris der Koningin in de provincie Fryslân, in het Deense Esbjerg.

Het WSF is een onafhankelijk platform, waar vertegenwoordigers van landbouw, visserij, industrie en havens, energie, natuurbescherming en lokale en regionale overheden voorstellen ontwikkelen voor gezamenlijke perspectieven voor de Waddenzeeregio.

Hoofdpunt van discussie in het Forum is de betekenis van duurzame ontwikkeling voor de diverse sectoren in de Waddenzeeregio.

Een speciale sessie van de bijeenkomst zal gewijd zijn aan het thema veiligheid van de scheepvaart in de Waddenzee.

Deze sessie zal worden gehouden op donderdag 15 april van 09:00 tot 13:00 uur.

In het licht van een aantal recente scheepsongevallen, maar ook vanwege officiële plannen om het aantal bemande vuurtorens verder te verminderen, een minder stringente loodsplicht mogelijk te maken, de bouw van offshore windparken en het reduceren van de markering van kleine scheepvaartroutes, heeft het Waddenzee Forum een studie in opdracht gegeven naar de tekortkomingen en gaten in de veiligheid van de scheepvaart in de internationale Waddenzee en de aangrenzende Noordzee.

De studie, uitgevoerd door de Duitse consultant GAUSS (Bremen), zal worden gepresenteerd door GAUSS en becommentarieerd door scheepvaartautoriteiten uit Nederland, Denemarken en Duitsland. Op basis van de uitkomsten van de studie en de discussie zal het Forum een aantal aanbevelingen opstellen.

Een samenvatting van de studie is bijgevoegd.

Het volledige rapport zal tijdens de vergadering beschikbaar zijn en kan worden gedownload van de

Wadden Sea Forum website .

De voorzitter nodigt u hierbij van harte uit tot het bijwonen van de sessie over veiligheid van de scheepvaart en een persconferentie die direct na afloop van de sessie zal worden gehouden. Bij de persconferentie zullen de scheepvaartexperts aanwezig zijn om vragen te beantwoorden.

Het tweede deel van de vergadering, dat zal worden gehouden op donderdagmiddag en vrijdagochtend, is ook vrij toegankelijk voor de pers. Gedurende deze sessie zal het Forum voorstellen bespreken voor duurzame strategieën voor de sectoren landbouw, visserij, industrie en havens en energie.

De vergadering zal ook aandacht besteden aan de planning van offshore windparken en aan de kwestie van kartelvorming in de trilaterale garnalenvisserij.

Meer informatie over het Forum en alle vergaderstukken zijn te vinden op de

WSF website: