Overeenkomst over veerdiensten Waddeneiland opgeschort

Gepubliceerd op 19 november 2004Verkeer en VervoerAangemaakt door ANP

DEN HAAG/HARLINGEN

De ondertekening van een nieuwe overeenkomst over de veerdiensten naar Vlieland en Terschelling met Rederij Doeksen is voorlopig opgeschort. Volgens een woordvoerster van het ministerie van Verkeer en Waterstaat wordt ondertussen een oplossing gezocht om tegemoet te komen aan de rederij Wadden Transport.

Wadden Transport wil vrachtdiensten beginnen en gebruikmaken van de mobiele aanlegsteigers op de eilanden en in Harlingen. Volgens het te ondertekenen contract zou Doeksen tot 2023 als enige partij van die steigers gebruik mogen maken.

Voor Wadden Transport was die monopolieregeling reden voor een klacht bij de Nederlandse Mededingsautoriteit (NMa), omdat een en ander in strijd zou zijn met Europese regels.

De woordvoerster van Verkeer en Waterstaat bevestigde dat donderdag in zoverre dat de nieuwe overeenkomst volgens haar "Brussel-proof" moet zijn. Zolang die niet rond is, kan de NMa de klacht van Wadden Transport echter niet behandelen.

Het probleem om Wadden Transport tegemoet te komen is dat de capaciteit van de mobiele steigers tekortschiet en de veiligheid in het geding is, aldus de woordvoerster. Doeksen is niet blij met de ontwikkelingen en schermt met het verminderen van de dienstverlening in het minder rendabele winterseizoen. "Vrije markt is vrije markt. Dus dan gaan we in de winterperiode minder varen", aldus directeur Melles.