Opvarenden van kantelend schip gered

Gepubliceerd op 21 september 2004Verkeer en VervoerAangemaakt door ANP

DEN HELDER/AMELAND

Een helikopter heeft dinsdagochtend ten noorden van Ameland zeven opvarenden van motorschip Fagervik gehaald. De deklading hout op het schip was door zwaar weer gaan schuiven en het schip maakte ernstig slagzij, meldde het Kustwachtcentrum in Den Helder.

Op de Noordzee stond een storm (windkracht 9). Hoge golven sloegen over het dek van het relatief kleine schip (80 meter). Het schuivende hout nam veel water op waardoor het schip topzwaar raakte. Het vaartuig kwam in een hoek van 45 graden te liggen, maar toen de lading in zee viel herstelde het evenwicht zich, aldus een woordvoerder van de Kustwacht.

De Fagervik lag op ongeveer dertig kilometer ten noorden van Ameland en vaart onder de vlag van Antigua en Barbuda. Het was vertrokken uit het Zweedse Kalmar en voer richting het Britse Shoreham. De bemanningsleden werden voor opvang naar Schiermonnikoog gebracht.

Eveneens op dinsdagochtend kwam op de Noordzee het Nederlandse motorschip Lumare in moeilijkheden door het slechte weer. Ook het hout dat dit schip (ongeveer 90 meter lang) vervoerde ging schuiven en kwam in zee terecht. Door van koers te wijzigen kwam het in rustig water. De zes opvarenden zijn niet van boord geweest.