Ondernemers claimen deel opbrengst gas

Gepubliceerd op 2 april 2004OverheidAangemaakt door ANP

Den Helder

De besturen van de Helderse Ondernemersvereniging, de VNO-NCW west en de Ondernemersfederatie Kop van Noord-Holland vinden dat een deel van opbrengsten van 'Waddengas' terecht moet komen in de Noordkop, als de Tweede Kamer beslist dat gasboringen in de Waddenzee toegestaan kunnen worden.

De besturen vinden dat de opbrengsten niet uitsluitend in de drie noordelijke provincies Friesland, Groningen en Drenthe terecht moeten komen en hebben dit per brief gemeld aan de diverse ministeries.

De commissie Meijer adviseert in haar rapport enkele honderden miljoenen euro's van gasbaten te investeren in de noordelijke economie.

HOV, VNO-NCW en de Ondernemersfederatie claimen daarom een deel van die opbrengsten, want in de visie van de ondernemers behoort ook Noord-Holland noord tot de noordelijke economieën. De commissie Meijer wil tot 350 miljoen euro in het noorden investeren als compensatie voor de gasboringen.

De ondernemers vinden dat ook noordelijk Noord-Holland recht heeft op deze gasgelden. Volgens voorzitter Nijpels van het HOV heeft de NAM in Den Helder een kantoor neer gezet dat nooit is betrokken. Dit heeft de gemeente geld gekost waar Nijpels nu wel iets van terug wil zien.