NMa blijft tegen deal garnalenvisserij

Gepubliceerd op 17 november 2004OverheidAangemaakt door InterWad (gelezen in de LC)

DEN HAAG

Garnalenvissers kunnen niet onbeperkt afspraken maken over vangsten en prijzen, ook niet als ze internationaal in het Waddengebied samenwerken. Directeur Pieter Kalbfleisch van de Nederlandse Mededingingsautoriteit ( NMa) heeft dat duidelijk gemaakt in een gesprek met minister Cees Veerman van landbouw, meldt de bewindsman aan de Tweede Kamer.

De Europese Commissie staat de planning en regulering van garnalenvangsten in een internationale producentenorganisatie tot op zeker hoogte toe. Maar volgens Kalbfleisch mag dit niet als de sector daardoor een dominante monopoliepositie gaat vervullen. Dat zou hier het geval zijn, vandaar dat er sprake moet blijven van een zekere marktwerking.

De NMa wil de onrust wegnemen door de vissers hiervan bewust te maken. Tot de NMa begin vorig jaar ingreep bepaalden de vissers onderling hun vangsten en prijzen. Na de NMA-actie zagen de vissers zich genoodzaakt ieder voor zich grote hoeveelheden garnalen te vangen, zodat de koelhuizen nu bomvol liggen en de vissers nauwelijks meer iets verdienen.

De NMa dacht dat er afgelopen zomer weer marktafspraken werden gemaakt en is daarom een nieuw onderzoek gestart. De NMa verwacht binnen zes weken uitspraak te doen over de bezwaren die zijn ingediend tegen de boetes van het vorig jaar.