Nijpels: Genoeg kansen voor Waddenregio

Gepubliceerd op 20 september 2004Natuur en LandschapAangemaakt door ANP

LEEUWARDEN/BASEL

Voor de Waddenregio zijn nog genoeg kansen waar de overheden op kunnen inspringen. Dat zegt voorzitter E. Nijpels van het Waddenzee Forum vrijdag in een reactie op de onderzoeksresultaten van het internationale onderzoeksbureau Prognos.

Daaruit blijkt onder meer dat door vergrijzing en een toenemende 'braindrain' de economische groei structureel zal achterblijven bij de rest van Europa. Het Waddenzee Forum is een internationaal Waddenparlement met daarin vertegenwoordigers uit Nederland, Denemarken en Duitsland.

Hoewel de metaalindustrie, voedselindustrie en landbouw onder druk komen te staan, blijven er volgens Nijpels genoeg kansen over. "Zo moeten overheden zich richten op de dienstensector waarin nog genoeg banen gecre‰erd kunnen worden." Nijpels noemt het positief dat Nederland in vergelijking met de drie gebieden er uitspringt.

Een ander belangrijk speerpunt van het Waddenzee Forum is de verbetering van de veiligheid van de scheepvaart. "Daar krijgen de drie regeringen nog een hele kluif aan. Er moeten bijvoorbeeld duidelijke regels worden gemaakt voor de scheepvaart. Als er nu een ramp op de Waddenzee gebeurt, kunnen de drie landen het niet aan," aldus Nijpels.