Nieuwe interpretatie onderzoeksresultaten EVA2 opzienbarend: Juist minder vogels door sluiten delen Waddenzee

Gepubliceerd op 9 september 2004OverheidAangemaakt door St. ODUS

Yerseke

Vandaag is de wetenschappelijke samenvatting van het EVA2-rapport gepubliceerd.

De onderliggende getallen van het wetenschappelijke rapport zijn inmiddels diepgaand bekeken, met een opzienbarend resultaat. Het schelpdiervisserijbeleid van de afgelopen jaren heeft het tegenovergestelde van het beoogde doel opgeleverd. Geen stijging van het aantal vogels door sluiting van delen van de Wadden, maar juist een daling van vogels in de gesloten gebieden. Zo is tot op heden een daling van 27% aan scholeksters en 25% aan kanoeten in de voor visserij gesloten gebieden geconstateerd. In de voor visserij opengestelde gebieden nam het scholeksterbestand daarentegen slechts met de helft af ten opzichte van de populatie in de gesloten gebieden (17%) en steeg de kanoetenpopulatie met maar liefst 96% ! Met deze inzichten wordt de stelling dat de schelpdiervisserij een negatief effect heeft op het vogelbestand onderuit gehaald. De nieuwe inzichten zullen worden voorgelegd aan de woordvoerders in de Tweede Kamer.

In de notitie "Verbod of beheer, visie van de gezamenlijke schelpdiersectoren (ODUS) op het nieuwe schelpdiervisserijbeleid" heeft de Nederlandse schelpdiervisserij samen met deskundigen nog eens kritisch gekeken naar de onderliggende cijfers uit het uiteindelijke wetenschappelijk eindrapport over de evaluatie van het schelpdiervisserijbeleid (EVA2). Hoewel EVA2 veel belangwekkende informatie heeft opgeleverd, hebben de onzekerheden in het onderzoek ertoe geleid dat mogelijke negatieve effecten al snel als bewezen worden gepresenteerd, terwijl positieve effecten op een wetenschappelijk gouden schaaltje worden gewogen. "De schelpdiersector is vanaf het begin als boosdoener gezien. Onterecht, dat is nu wel duidelijk. Het permanent sluiten van gebieden in de Waddenzee heeft geen merkbare positieve invloed gehad op de ontwikkeling van vogels, mosselbanken en het ontstaan van zeegrasvelden. Integendeel, voor scholeksters en kanoeten lijkt het sluiten van gebieden zelfs averechts te hebben gewerkt. De bijdrage van duurzame visserij aan de natuur is bij de EVA2-onderzoeken wegens tijdgebrek niet eens aan de orde gekomen. Een gemiste kans", aldus Ton Verbree, voorzitter van ODUS.

Juridisch krachtvoer

Maandag a.s. vindt in Den Haag bij de Raad van State de zitting plaats waarin de vergunning-verlening aan de Nederlandse kokkelvisserij voor het visseizoen 2004 wordt beoordeeld. Tijdens deze zitting zullen de EVA2 resultaten aan de orde komen. Hiermee wordt direct een nuancering geplaatst bij de juichgeluiden van enkele natuurbeschermingsorganisaties ten aanzien van de recente uitspraken van het Europees Hof. Eén van de randvoorwaarden waaraan activiteiten in het Waddengebied immers moeten worden getoetst, is het wetenschappelijke bewijs dat redelijkerwijs mogelijke schadelijke gevolgen te verwachten zijn. Uit het EVA2 onderzoek blijkt dit niet.

Toekomst

Voor de Nederlandse schelpdiervisserij staat het vast dat zowel de mossel- als de kokkelvisserij een toekomst hebben op het Wad. Duurzame visserij met een dynamisch bestandsbeheer lijkt meer dan ooit te kunnen leiden tot het ultieme voorbeeld van een win-winsituatie: meer schelpdieren, meer vogels en een gezonde duurzame Nederlandse schelpdiersector. "Wij gaan er vanuit dat deze nieuwe gegevens worden meegenomen in het toekomstige schelpdiervisserijbeleid en tegelijkertijd het besluit tot uitkoop van de Nederlandse kokkelvisserij in een nieuw daglicht plaatst", aldus Verbree.