Nieuw rapport: zeereservaten enige hoop voor herstel visstand
Een gezaghebbende Engelse overheidscommissie stelt voor om 30% van de Noordzee voor visserij te sluiten. Volgens de Royal Commission on Environmental Pollution is overbevissing na klimaatverandering de grootste bedreiging voor het leven op aarde. De instelling van zeereservaten zorgt voor herstel van de visbestanden en is daardoor ook goed voor de visserij.
Het advies kan grote gevolgen hebben voor de visserij in de Waddenzee en de Noordzee-kustzone. Volgens de commissie moet er een Europees systeem van zeereservaten worden ontwikkeld. De bestaande Vogel- en Habitatrichtlijngebieden vormen hiervoor de basis. In Nederland zijn momenteel de Voordelta, Oosterschelde, Westerschelde, Waddenzee en een gebied direct ten noorden van de Waddeneilanden aangewezen als Europees beschermd gebied.
In het rapport Turning the tide: Addressing the impact of fisheries on the marine environment geeft de Commissie een overzicht van de bestaande kennis over visserij. Door overbevissing wordt momenteel 84% van de visbestanden in de noord-oostelijke Atlantische Oceaan bedreigd. Daarnaast brengt bodemberoerende visserij zoals de boomkorvisserij grote schade toe aan de zeebodem. De intensieve bevissing is niet alleen slecht voor de natuur maar brengt ook de toekomst van de visserij zelf in gevaar.
De Stichting Wilde Kokkels ziet het rapport van de Commissie als een belangrijke onderbouwing voor nieuw visserijbeleid. "De nederlandse discussie over visserij heeft zich in de laatste jaren vooral beperkt tot de kokkelvisserij in de Waddenzee. Uit het rapport blijkt dat alleen het sluiten van grote delen van Wadden- en Noordzee de achteruitgang van de visbestanden kan keren. De adviezen van de Royal Commission hebben een grote invloed op de Britse politiek. Wij verwachten dat met de publicatie van dit rapport de Europese aandacht voor overbevissing sterk zal toenemen" , aldus Martijn de Jong, voorzitter van Wilde Kokkels.