Nieuw natuurprogramma voor kinderen

Gepubliceerd op 5 juli 2004OverigAangemaakt door Staatsbosbeheer

Boet Binnenste Buiten is een nieuw programma dat ontwikkeld is vanuit het Nationaal Park Duinen van Texel voor Staatsbosbeheer. Het programma wordt deze zomer in juli en augustus op woensdagmiddag aangeboden voor gezinnen met kinderen tussen de 8 en 12 jaar, vanuit de schapenboet in de Nederlanden even buiten de Koog.

Boet BinnensteBuiten

Rond 1925 woonde de familie Hopman, Jacob met zijn vrouw Petronella en hun acht kinderen, in een schilderachtig huisje in de Nederlanden. Er stonden wat schuurtjes om het huis en niet te vergeten de schapenboet, die behalve voor de opslag van stro en gereedschappen, ook gebruikt werd als stal voor de paar koeien die ze hadden. In de duinen eromheen liepen zo’n 100 duinschapen en om het huis wat kippen. Een van de kinderen, Cornelis, had een bijzondere voorliefde voor alles dat met de natuur te maken heeft. Hij trok er graag op uit om naar vogels te kijken, insecten te vangen of om dieren op het spoor te komen. Zo kwam hij regelmatig thuis met lekkere meeuweneieren of een gestroopt konijn. In de boet had hij een eigen hoekje waar zijn tafel stond en waar hij wat spulletjes bewaarde. Hij hield ook een dagboek bij van alles wat hij vond en ondernam.

Als je de boet binnenkomt, lijkt het wel of je de boet in het jaar 1900 betreed. Geuren van stro en schapenwol, heide die hangt te drogen en gereedschappen die toen gebruikt werden. Tijdens de inleiding krijgen de kinderen aan de hand van oude foto’s een goede indruk van hoe het er zo’n honderd jaar geleden moet zijn geweest. Per groepje, onderleiding van de ouders, krijgen ze een kopie van het dagboek van Cornelis mee en beleven al lezend en speurend in de duinen dezelfde dingen als Cornelis destijds. Vogels bekijken met verrekijkers, zoeken naar dieren die hun sporen hebben achtergelaten, vangen van waterinsecten met een netje en braakballen pluizen van roofvogels.

Kinderen (met hun ouders) zijn in juli en augustus op woensdagmiddagen van 14:00-16:00 uur welkom bij de Boet van Hopman. Van tevoren opgeven bij het bezoekerscentrum Nationaal Park Duinen van Texel/EcoMare, tel. 0222-317741, deelname 3.00 euro per kind).