'Nieuw eiland in Waddenzee' (2)

Gepubliceerd op 13 oktober 2004Sociaal-economischAangemaakt door ANP

HEERENVEEN

Een nieuw eiland in de Waddenzee, 200.000 nieuwe woningen en afschaffing van de zogeheten economische kernzones.

Dat is de toekomstvisie van advies- en ingenieursbureau Oranjewoud voor Noord-Nederland tot het jaar 2030. Het Heerenveense bedrijf presenteert die visie donderdag in Groningen tijdens het congres 'De regio pakt de ruimte' naar aanleiding van de rijksnota Ruimte.

Oranjewoud denkt dat de zandplaat Griend tussen Harlingen en Terschelling tot een waddeneiland kan worden omgebouwd. Dat eiland zou in de eerste plaats de natuur in de Waddenzee moeten versterken. In navolging daarvan zouden natuurliefhebbers het eiland kunnen bezoeken om bijvoorbeeld vogels te spotten.

Oranjewoud ziet bij Groningen ook ruimte voor een schiereiland. De zeedijk van de provincie zou enkele kilometers landinwaarts moeten worden gelegd. Daarmee zou een soort delta ontstaan, waarin ruimte is voor een eiland dat via een weg met de vaste wal kan worden verbonden.

Om de werkgelegenheid in Noord-Nederland uit te breiden, moeten er tot 2030 200.000 huizen worden gebouwd. Vooral investeren in hoogwaardige woongebieden is volgens Oranjewoud essentieel. "Als je mensen wilt trekken, zul je bijzondere woonmilieu's moeten creeren, zoals dorpen die gelegen zijn in de natuur of aan het water. Bestaande dorpen simpelweg uitbreiden heeft geen zin", aldus projectmanager stedelijke ontwikkeling T. Dijkstra van Oranjewoud. Hij roemt dan ook de ontwikkeling van de Blauwe Stad in de provincie Groningen. Bij het dorp Winschoten wordt een meer van acht vierkante kilometer aangelegd met daarbij huizen aan de oevers.

Volgens Dijkstra moet van het Lauwersmeer tot aan de kop van Overijssel wonen aan water mogelijk zijn. In totaal zou voor de 200.000 woningen 1,5 tot 2 procent van de oppervlakte van Noord-Nederland nodig zijn. "Er is altijd ingezet op bedrijven, maar omdat de extra staatssteun voor Noord-Nederland waarschijnlijk verdwijnt, zal het moeilijk zijn nieuwe bedrijven binnen te halen. Wonen is ook economie, want elke vijf huizen leveren een baan op", aldus Dijkstra.

Minister Dekker (VROM) is een van de sprekers op het congres 'De regio pakt uit'. Het congres is een initiatief van de Rijksuniversiteit Groningen.