Natuurorganisaties verheugd Europese Hof veroordeelt kokkelvisserij

Gepubliceerd op 7 september 2004Overheid

Zeist / Luxemburg

Mechanische kokkelvisserij moet zo snel mogelijk ophouden.

Dit is de conclusie van de gezamenlijke natuurbeschermingsorganisaties, naar aanleiding van een uitspraak die het Europese Hof van Justitie in Luxemburg vandaag deed.

Het Hof oordeelt dat de overheid alleen nog toestemming voor activiteiten als mechanische kokkelvisserij mag verlenen, als de zekerheid bestaat dat er geen schadelijke gevolgen voor de natuurlijke habitats en de wilde flora en fauna ontstaan.

De natuurorganisaties hebben naar aanleiding van deze uitspraak er alle vertrouwen in dat de Tweede Kamer binnenkort in zal stemmen met het eerdere kabinetsbesluit, dat aangeeft dat mechanische kokkelvisserij in de Waddenzee per 1 januari 2005 verboden dient te worden. Het arrest van het Europese Hof maakt overigens geen onderscheid tussen de verschillende natuurgebieden, die zijn aangewezen onder de Europese Vogel- of Habitatrichtlijn. Dit impliceert dat een verbod op mechanische kokkelvisserij, gezien de schadelijke effecten die dit ook in andere gebieden heeft, eveneens betrekking dient te hebben op alle andere hiertoe behorende kustwateren, waaronder de Westerschelde en de Voordelta.

In zijn arrest geeft het Europese Hof aan dat de bevoegde nationale autoriteiten slechts toestemming voor een voorgenomen activiteit mogen verlenen, wanneer de zekerheid bestaat dat de activiteit geen schadelijke gevolgen heeft voor de natuurlijke kenmerken van het betrokken gebied. Dit is het geval wanneer er wetenschappelijk gezien redelijkerwijs geen twijfel bestaat dat schadelijke gevolgen uitblijven. In de in het kader van EVA2 verrichte onderzoeken, die in opdracht van het ministerie van LNV en V&W werden uitgevoerd, blijkt overduidelijk dat mechanische kokkelvisserij schadelijke effecten tot gevolg heeft.