Natuurorganisaties ingenomen met uitspraak Raad van State over kokkelvisserij in Waddenzee

Gepubliceerd op 14 september 2004OverheidAangemaakt door Stichting Wilde Kokkels

De Raad van State heeft het verzoek van de Producentenorganisatie Kokkelvisserij om per direct op kokkels te mogen vissen, afgewezen.

De kokkelvissers hebben van het Ministerie van LNV een vergunning gekregen om nog eenmalig 8 miljoen kilo kokkels op te vissen. Een aantal natuurbeschermingsorganisaties (Vogelbescherming Nederland, Waddenvereniging, stichting Wilde Kokkels, Natuurmonumenten en it Fryske Gea) heeft bezwaar gemaakt tegen dit besluit. De voorzitter van de Raad van State heeft het verzoek van de kokkelvissers om de schorsende werking als gevolg van dit bezwaar op te heffen, niet gehonoreerd. De kokkelvissers en het Ministerie van LNV hebben de Raad van State er niet van kunnen overtuigen dat er geen schadelijke gevolgen zijn voor het ecosysteem van de Waddenzee.

Deze beslissing is een logisch gevolg van de uitspraak van het Europese Hof van Justitie van 7 september j.l. Het Hof maakte duidelijk dat het voorzorgbeginsel onverkort moet worden toegepast. Een vergunning mag pas worden verleend indien er geen twijfel is over de afwezigheid van schadelijke gevolgen.

De natuurorganisaties zijn bijzonder ingenomen met deze voorlopige beslissing. De kans dat er ooit nog schade ontstaat door mechanische kokkelvisserij in de Waddenzee is hierdoor aanzienlijk afgenomen. Gelukkige bijkomstigheid is dat er dit jaar voor het eerst sinds 1997 veel jonge kokkels aanwezig zijn. Niet vissen betekent dat de kokkels de komende jaren voedsel kunnen zijn voor de vogels op het wad.

Bron: Stichting Wilde Kokkels, Vogelbescherming Nederland, Waddenvereniging, Natuurmonumenten en It Fryske Gea