Natuurontwikkeling in Muy en Nederlanden?
Staatsbosbeheer gaat een aanvraag voor Europese subsidie voor een omvangrijk natuurontwikkelingsproject in De Muy en De Nederlanden indienen. Deze aanvraag is onderdeel van een landelijke aanvraag van Staatsbosbeheer voor Europese subsidie in het kader van de regeling Life voor een aantal projecten in duingebieden. Vanmiddag (1 november) presenteert Staatsbosbeheer (opzichter Harry Schreur) het plan in de Gebiedscommissie Texel en vraagt daar ondersteuning van deze aanvraag. 11 november vindt er een presentatie aan het overlegorgaan van het Nationaal Park Duinen van Texel plaats.
Op dit moment is er geen concreet plan, wel zijn een aantal onderzoeken uitgevoerd. Een aantal jaren geleden is onder leiding van Rijkswaterstaat uitgezocht dat het weer toevoegen aan het Sluftergebied –waarbij zeewater in het gebied kan binnendringen - voor de natuur niet de beste oplossing is. Daarna is op basis van de hydrologie, bodem en vegetatie uitgezocht waar de natuurwaarde onder zoete omstandigheden kan worden verbeterd. De eerste fase van het project, in 2005, bestaat uit het samen met betrokkenen en bevolking uitwerken van ontwikkelingsmogelijkheden. Het plan is om met vertegenwoordigers van partijen als dorpscommissies, vogelwerkgroep, TVL, gemeente, IVN, Hoogheemraadschap, Rijkswaterstaat etc. een aantal mogelijke inrichtingsmodellen te beschrijven. Daarna worden die aan de bevolking gepresenteerd en wordt de voorkeur gepeild. De uitkomst van deze raadpleging kan ook zijn dat er een heel bescheiden project wordt uitgevoerd.
Het plangebied omvat met name de graslanden tussen Mienterglop en het Slufterdijkje. Maatregelen die aanbod kunnen komen zijn:
- Plaggen van weilanden; die daardoor weer natte duinvallei kunnen worden.
- Verhogen van de grondwaterstand; de oppervlakte gebieden waar de planten het hele jaar bij het grondwater kunnen neemt dan weer toe en de grondwatervoorraad van Texel wordt vergroot.
- Het deels verleggen van de centrale afwateringsloot; die volgt nu niet overal de natuurlijke lijnen.
- Natuurvriendelijke oevers van de te handhaven sloten.
Resultaat van het plan moet zijn dat de natuurwaarde van het gebied toeneemt, de recreatiemogelijkheden niet verminderen (veranderen van tracés mag) en er steun is voor de realisatie.
Als het tot uitvoering komt, probeert Staatsbosbeheer in 2008 de uitvoering af te ronden. Dat is 100 jaar nadat het ontginnen van duinvalleien in deze omgeving is gestaakt, omdat natuur hier belangrijker werd gevonden dan nieuwe weilanden. De Muy werd daarmee het eerste natuurmonument van Staatsbosbeheer in Nederland.