Natuur- en milieuorganisaties roepen kabinet op waddenzee beter te beschermen

Gepubliceerd op 1 april 2004OverheidAangemaakt door Stichting Wilde Kokkels

De natuur- en milieu-organisaties maken zich ernstig zorgen over de kwaliteit van de natuur van de Waddenzee. De Waddenzee is door slecht beheer en onsamenhangend bestuur hard in kwaliteit achteruit gegaan. In een voorlopige reactie pleiten zij ervoor om op korte termijn maatregelen te nemen om de natuurkwaliteit te verbeteren. De Adviesgroep Waddenzeebeleid (Commissie Meijer) gaat waarschijnlijk een aantal maatregelen voorstellen die noodzakelijk zijn voor een integrale bescherming van de Waddenzee, zoals het verbeteren van de bestuurlijke structuur en het stellen van duidelijke eisen en grenzen aan het economisch medegebruik. De natuur- en milieubeschermingorganisaties staan positief ten opzichte van de maatregelen die een versterking betekenen voor de natuurkwaliteit van het gebied, zoals voorgesteld door de Adviesgroep Waddenzeebeleid. Echter, de natuur- en milieuorganisaties zijn het oneens met de aanbeveling om gaswinning toe te staan en de kokkelvisserij een laatste kans te geven.

Internationale afspraken

De Waddenzee is van onmiskenbare waarde. Het belang van de Waddenzee voor de Nederlandse en mondiale natuur wordt ook bevestigd door allerlei beschermende internationale afspraken over dit gebied. Zo is het bijvoorbeeld een beschermd wetland op grond van de Ramsar-Conventie en een speciaal beschermd gebied op grond van de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn. Daarnaast is het overgrote deel aangewezen als Staatsnatuurmonument en staat het op de nominatie om aangewezen te worden als Werelderfgoed. Deze waarden zijn tevens de kern van de economische motor van het gebied, toerisme en recreatie.

Gaswinning

Volgens de Commissie Meijer zouden er geen ecologische bezwaren zijn tegen gaswinning in de Waddenzee. Echter, het kabinet stelde al in 1999 vast dat niet alle onzekerheden en twijfel over mogelijk blijvende aantasting door gaswinning in de Waddenzee in voldoende mate zijn weggenomen. De natuur- en milieuorganisaties wijzen gaswinning af. Tot op heden is er nog geen nieuw onderzoek, dat een gewijzigd standpunt ten opzichte van 1999 rechtvaardigt. Bovendien betekent het toestaan van gaswinning een nieuwe bedreiging bovenop de al bestaande aantastingen. Met name de risico’s die verbonden zijn aan de bodemdaling in combinatie met de stijging van de zeespiegel wegen voor de natuur- en milieuorganisaties zeer zwaar. Gaswinning ‘met de hand aan de kraan’ zoals de Commissie Meijer waarschijnlijk voorstelt is geen optie, omdat bodemdaling zich pas na vele jaren manifesteert en dan niet meer is te stoppen. Mochten er toch nieuwe gegevens boven tafel komen, dan zijn zij bereid om daarover te praten.

Schelpdiervisserij

De natuur- en milieuorganisaties vinden het onbegrijpelijk en onaanvaardbaar dat de mechanische kokkelvisserij volgens het advies toch kan blijven bestaan. Wetenschappelijk is vastgesteld dat de mechanische schelpdiervisserij schadelijk is; zij is onder meer verantwoordelijk voor de afname van de kokkelbestanden en van de scholeksterpopulatie. De scholeksterpopulatie van de Wadden is het afgelopen decennium afgenomen van 260.000 tot 170.000 vogels. Bovendien zorgt de mechanische kokkelvisserij voor een hoge sterfte van andere bodemdieren en werkt deze manier van vissen op de korte en lange termijn negatief uit voor de voedselrijkdom van de Waddenzee. De organisaties achten daarom de mechanische kokkelvisserij ecologisch niet duurzaam en zij vinden dat deze activiteit onmiddellijk en volledig moet worden gestopt. De organisaties wijzen erop dat het advies van de Commissie Meijer haaks staat op het advies van de Raad voor de Wadden, dat stelt dat de mechanische kokkelvisserij dermate schadelijk is dat de schepen moeten worden gesloopt om te voorkomen dat schadelijke activiteiten elders worden voortgezet.

De bij de Waddenzee betrokken natuur- en milieuorganisaties doen een beroep op de politiek om conform de internationale afspraken vast te houden aan de bescherming van de natuur van de Waddenzee als internationaal wetland met “natuurlijke topprioriteit”.

Dit is een gezamenlijk persbericht van:

Waddenvereniging

Vogelbescherming nederland

Vereniging natuurmonumenten

Greenpeace nederland

Stichting natuur en milieu

De landschappen

Stichting wereld natuurfonds nederland

Stichting wilde kokkels

Milieudefensie

Stichting friese milieu-federatie

Stichting milieufederatie groningen