Mosselvloot in actie in Amsterdam

Gepubliceerd op 3 juni 2004VisserijAangemaakt door InterWad (gelezen in Provinciale Zeeuwse Courant)

door Harmen van der Werf

YERSEKE - Zeeuwse mosselkwekers voeren morgen, vrijdag, actie in hartje Amsterdam, op het IJ achter het Centraal Station.

„We zullen het vreedzaam doen en niemand hinderen“, verzekert secretaris H. van Geesbergen van de producentenorganisatie mosselcultuur, „maar onze teksten zullen boekdelen spreken.“

Niet voor niets is Amsterdam als actiecentrum uitgekozen. „Het middelpunt van de samenleving“, schetst Van Geesbergen, „waar veel mensen wonen die lid zijn van de Waddenvereniging en Vogelbescherming of die meedoen aan de Postcodeloterij, de grote sponsor van die natuurorganisaties. Wij willen de Amsterdammers en andere Nederlanders ons verhaal eens voorhouden, op het IJ.“

Vijfenvijftig tot zestig mosselschepen worden vrijdag rond het middaguur achter het Centraal Station verwacht met spandoeken. Ze komen van de Waddenzee, waar ze de laatste weken op mosselzaad hebben gevist. Binnen zeven jaar moet die mosselzaadvisserij afgelopen zijn en moet de sector volledig afhankelijk zijn van in zee ingevangen mosselzaad, adviseerde een onafhankelijke regeringscommissie begin april nog. Dezelfde commissie onder leiding van oud-PvdA-topman W. Meijer stelde voor toch gas te laten winnen uit de Waddenzee. Het kabinet praat binnenkort over dit advies.

Natuurorganisaties als de Waddenvereniging en Vogelbescherming juichten het advies van de commissie-Meijer over de schelpdiervisserij toe, althans het deel over de mosselzaadvisserij. De mosselsector was beduusd en kwaad.

Doodsteek

„Dit wordt voor ons de doodsteek“, reageerde mosselbestuurder W. van den Berg uit Bruinisse. „Het invangen van mosselzaad in het water kan op z’n hoogst een aanvulling worden op de gewone mosselzaadvisserij.“

Na van de schrik te zijn bekomen, besloot de mosselsector zich te laten horen door actie te voeren, zoals kwekers dat vorig jaar al deden door mosselschelpen te storten voor het kantoor van de Waddenvereniging in Harlingen. En zoals in de jaren zestig en begin jaren zeventig gebeurde vóór het openhouden van de Oosterschelde en tegen allerlei ingrepen in de Waddenzee, toen nog mét natuur- en milieu-actiegroepen.