Minister Veerman: ontkoppel belangen mosselen en gaswinning!

Gepubliceerd op 11 juni 2004VisserijAangemaakt door St. ODUS

Yerseke

De mosselsector heeft vandaag in Den Haag met ruim 250 Zeeuwen, jong en oud, gedemonstreerd tegen de dreiging dat het kabinet de oer-Hollandse sector inzet als politiek wisselgeld voor de gaswinning.

Om hun boodschap kracht bij te zetten hebben de mosselkwekers en –handelaren de Mosselman, het standbeeld dat symbool staat voor de mosselcultuur in Zeeland, meegenomen. Het beeld was behangen met dynamietstaven omdat met de uitvoering van het advies van de Commissie Meijer de mosselcultuur ernstig in gevaar komt. Minister Veerman toonde zijn betrokkenheid bij de sector. Hij nam een kleine replica van het mosselmannetje in ontvangst. “Voor op het bureau, zodat de mosselsector de komende weken goed op het netvlies bij de Minister staat”, aldus actieleider en mosselkweker Jos van Damme.

De demonstratie in Den Haag is het vervolg op de protesttocht van de mosselvloot in centrum Amsterdam op 4 juni jl.. Zestig mosselschepen kwamen via het IJsselmeer naar centrum Amsterdam en lieten daar twee minuten lang hun protest horen tegen het rapport van de Commissie Meijer. In dit rapport over de Waddenzee wordt weliswaar ruimte geboden voor duurzame schelpdiervisserij, maar de voorwaarden waaronder dat in de praktijk moet gebeuren, maken dat onmogelijk. Daarmee lijkt de Commissie Meijer de schelpdiersector als politiek wisselgeld te willen gebruiken om de gaswinning in de Waddenzee acceptabeler te maken.

Het rapport van de Commissie Meijer, dat op korte termijn op de agenda van de Ministerraad staat, geeft een te eenzijdige kijk op de sector. De Commissie pleit voor een inperking van de mosselzaadvisserij waardoor meer voedsel gereserveerd kan worden voor de vogels. Hiermee wordt echter volledig voorbij gegaan aan de eind 2003 verschenen onderzoeksrapportage EVA II naar de effecten van de schelpdiervisserij op de Waddenzee. Uit EVA II blijkt dat de mosselkweek positief is voor de vogels en het laat zien dat de visserij een minimaal effect heeft op de natuur die zich bovendien op korte termijn herstelt. Het advies van de Commissie Meijer gaat hier ten onrechte aan voorbij en stuurt aan op een directe koppeling tussen de gaswinning en de schelpdiervisserij. De mosselkwekers pikken dit niet en willen graag op eigen inhoudelijke en feitelijke merites beoordeeld worden. De sector is geen wisselgeld in een politieke discussie.