Minister soepeler met vullen waddenfonds

Gepubliceerd op 16 november 2004OverheidAangemaakt door InterWad (gelezen in de LC)

DEN HAAG

Investeringen in de natuur en economie van het Waddengebied gaan gewoon door ook al zou gaswinning moeten stoppen vanwege onverwachte milieueffecten. Waar minister Sybilla Dekker van ruimtelijke ordening vorige week nog zei dat in zo ’n geval ook de geldstroom uit de aardgasbaten naar het waddenfonds stopt, komt ze daar in een brief aan de Tweede Kamer nu op terug.

Dekker wil de komende twintig jaar € 500 miljoen aan gasbaten via het fonds aan de natuur en plaatselijke economie besteden. De gaswinning zal stoppen als de natuur er meer hinder van ondervindt dan van te voren in een winningsplan is vastgelegd.

De minister verwacht echter niet dat dit zal gebeuren, maar het is wel mogelijk dat de rechter de gaswinning afkeurt. De minister geeft aan dat dan het waddenfonds niet zal worden gevuld, wat vooral de natuur- en milieuorganisaties in een moeilijk parket brengt. Deze organisaties kunnen investeringen tegenhouden als zij bezwaar aantekenen bij de Raad van State, maar doen zij dat niet, dan komt er geld vrij voor de natuur maar stemmen ze dus wel in met de waddengaswinning.

De Waddenvereniging vindt dat niet juist omdat, als de minister de vergunningen en het winningsplan niet goed regelt, dit moeilijk weer te stoppen is.