Miljoenen voor strijd tegen het water

Gepubliceerd op 22 september 2004OverheidAangemaakt door InterWad (gelezen in het Noordhollands Dagblad)

Den Oever

De zeespiegel stijgt, de bodem daalt. Als gevolg daarvan moet er steeds meer water vanuit het IJsselmeer in de Waddenzee worden geloosd om de veiligheid van het land rond het IJsselmeer te garanderen. Toch loopt de aanleg van de nieuwe spuisluizen in de Afsluitdijk weer een kleine vertraging op.

Uit bezuinigingsoverwegingen werd besloten de aanleg van nieuwe spuisluizen op de Afsluitdijk uit te stellen. Uit de begroting voor 2005 blijkt dat het ministerie van V&W daar nog een schepje bovenop doet door de oplevering een jaar op te schuiven naar 2013. Het project moet in 2008 van start gaan en er is ca. 250 miljoen euro voor nodig.

Ook het goed doorvaarbaar maken van waterwegen staat op het programma van V&W, maar daar heeft men geen haast mee. Alleen het uitbaggeren van het Noordzeekanaal wordt voortvarend aangepakt.

Voor maatregelen die nodig zijn voor kustversterking is een studie nodig die bijna 10 miljoen euro kost. Voor een daadwerkelijke versterking van de zwakke schakels in de Nederlandse kust moet bijna 750 miljoen euro worden neergeteld, waarvan een deel zal worden uitgegeven aan werkzaamheden in Noord-Holland.

Daarbij heeft o.a. de aanpak van de kust tussen Callantsoog en Den Helder voorrang.