Meerderheid GS vóór nieuwe opsporing en winning van waddengas onder strikte voorwaarden

Gepubliceerd op 2 september 2004OverheidAangemaakt door Provincie Friesland

Na het kabinetsstandpunt voor de zomer om gaswinning in de Waddenzee toe te staan conform het advies van de commissie Meijer, hebben Gedeputeerde Staten van de provincie Fryslân vandaag een definitief standpunt ingenomen.

Een meerderheid in het College is, in afwijking van het Bestuursakkoord 2003-2007, bereid medewerking te verlenen aan nieuwe opsporing en winning van waddengas onder strikte voorwaarden. De wijziging van het standpunt is een gevolg van aanvullend onderzoek naar de bodemdaling. Dit recent uitgevoerde onderzoek wijst uit dat het binnen strikte randvoorwaarden mogelijk is gas te winnen in de Waddenzee zonder significante schade voor de natuur. De meerderheid van het College is van oordeel dat de onzekerheden en twijfel over de gevolgen van gaswinning hiermee in voldoende mate zijn weggenomen. Een minderheid van het College deelt deze conclusie niet. Doorslaggevend voor deze minderheid is dat de studie geen nieuw wetenschappelijk onderzoek bevat, maar de modellen anders interpreteert.

Het definitieve Collegestandpunt wordt 15 september aan Provinciale Staten voorgelegd. De Tweede Kamer zal op 9 november het debat voeren.