Medische hulp op Waddenzee bij ongelukken

Gepubliceerd op 23 juli 2004VeiligheidAangemaakt door InterWad (gelezen in de Leeuwarder Courant)

LEEUWARDEN

De Regionale Ambulance Voorziening ( RAV) en de Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij ( KNRM) willen de medische hulp bij ongevallen op de Waddenzee verbeteren. In de toekomst zal vaker dan nu het geval is direct ambulancepersoneel met de reddingboot meevaren. Dat scheelt kostbare tijd en kan levens redden.

Het komt regelmatig voor dat ambulancepersoneel meevaart maar tot nu toe zijn er nooit afspraken gemaakt. Reden waarom de RAV en KNRM.gezamenlijk aan een aantal procedures werken. Als dat rond is kan ambulancepersoneel vaker mee om op zee medische hulp te verlenen. Wanneer die afspraken er zijn, zal ambulancepersoneel vaker meegaan.

Het scheelt aanzienlijk in tijd als een patiënt niet eerst naar de wal gebracht hoeft te worden maar dat direct met de medische behandeling kan worden begonnen, bij bijvoorbeeld hartpatienten kan dit van levensbelang zijn. Er zullen geen speciale ambulanceboten komen omdat de KNRM al over goed uitgeruste schepen beschikt.

Het zal niet in alle gevallen verantwoord zijn om ambulancepersoneel mee te laten varen, bijvoorbeeld bij zware storm. De medische verzorgers blijven dan aan de wal wachten op de patient.