Massale vogeltrek breekt alle records

Gepubliceerd op 5 oktober 2004Natuur en LandschapAangemaakt door InterWad (gelezen op de site vogelbescherming.nl)

Zeist

Tienduizenden vogelaars over de hele wereld trokken er afgelopen weekend op uit om zoveel mogelijk vogels te zien en te tellen. Hun activiteiten maakten deel uit van de door BirdLife International georganiseerde World Birdwatch. In Nederland namen ruim 90 vogelwerkgroepen aan het evenement deel, die op meer dan 100 locaties aanwezig waren. Vogelbescherming Nederland verzamelde de gegevens van de sensationele vogeltrek in eigen land.

Dankzij het droge weer en een zwakke zuidwesten wind trokken zaterdag grote groepen vogels over ons land. Tussen 08.00 en 09.00 uur was er sprake van een ware zangvogelexplosie. In dat uur passeerden er tienduizenden vinken, graspiepers en spreeuwen.

In totaal telde men 400.000 vogels van 190 verschillende soorten. Vorige jaar ging het om 185.000 vogels en 167 verschillende soorten. De meest geziene soort is evenals vorig jaar de spreeuw. Alleen al op Schiermonnikoog zagen vogelaars vandaag 116 verschillende soorten passeren, waaronder 24.900 scholeksters.

Er werden opmerkelijke waarnemingen gedaan. Zo trokken er 33 slechtvalken over ons land, alsmede 91 kleine en 67 grote zilverreigers. Over het gehele land verspreid werden groepjes kruisbekken gezien. Maar liefst 817 buizerds werden geteld, vogels die waarschijnlijk enkele dagen eerder vanuit Zuid-Zweden vertrokken. Eveneens uit Scandinavië afkomstig zijn de gaaien, waarvan er niet minder dan 4004 waargenomen werden.

Echt enthousiast werden de vogelaars bij het zien van een zeearend, rode wouw en enkele visarenden.

De deelnemende vogelwerkgroepen telden dit jaar vooral in belangrijke vogelgebieden, waaronder de Waddenzee en de Westerschelde, die aangewezen zijn onder de Europese Vogelrichtlijn. Dit zijn gebieden die voor een of meerdere vogelsoorten van internationaal belang zijn en daarom bijzondere bescherming genieten. De Europese Vogelrichtlijn viert momenteel haar vijfentwintigjarig bestaan.

In de Oostvaardersplassen (Flevoland) organiseerde men een minicursus vogels tellen voor de jeugd, om ook in de toekomst verzekerd te zijn van een nieuwe generatie vogelaars.

In totaal namen 30 verschillenden landen deel aan de World Birdwatch. De mondiale gegevens zullen deze week bekend worden.