Machtsstrijd staten om Waddengas

Gepubliceerd op 17 september 2004OverheidAangemaakt door InterWad (gelezen in de LC)

LEEUWARDEN

De Friese gedeputeerden mogen niet in een brief aan kabinet en Tweede Kamer laten weten, dat zij instemmen met nieuwe gaswinning uit de Waddenzee. Zeven van de tien fracties verboden gisteren het verzenden van de missive. Het college ging, in wat bijna een crisissfeer werd, door het stof.

Op dit moment is een meerderheid in het college voor de winning van gas uit de Waddenzee. Dit sinds de CDA-gedeputeerden Ploeg en Bijman overstag gingen. Alleen de PvdA'ers Andriesen en Mulder zijn tegen. In het collegeprogram is vastgelegd dat de provincie tegen nieuwe winning is.

De gedeputeerden vroegen gisteren om steun voor de brief en openbreking van het akkoord. Maar in plaats van nieuwe voorstemmers kregen ze de wind van voren. Tijdens de zitting verschoof de discussie van het waddengas naar de macht in het provinciaal bestuur.

Uiteindelijk werd het de gedeputeerden verboden om hun standpunt schriftelijk aan Den Haag kenbaar te maken. Als officiele mening van de provincie Friesland moeten zij kabinet en parlement nu melden dat dit gewest niet instemt met de voorgenomen nieuwe winning.