Luchtmacht mag blijven schieten op Vlieland (aanvulling)

Gepubliceerd op 23 juli 2004Militaire activiteitenAangemaakt door INP Nieuwsbank

De Koninklijke Luchtmacht mag doorgaan met schietoefeningen in het gebied de Vliehors op Vlieland. Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State, die woensdag is gepubliceerd.

DEN HAAG

De Waddenvereniging spande de zaak aan, omdat zij wil dat Defensie stopt met oefeningen op het eiland, waarvoor de Luchtmacht geen vergunning heeft. Volgens de Waddenvereniging verontreinigen de munitieresten het milieu.

Defensie beschikt niet over een WVO-vergunning (Wet Verontreiniging Oppevlaktewater). De Raad van State trok de vergunning juli vorig jaar in, omdat rondvliegende munitie de zee te sterk vervuilde. Het ministerie besloot een zogeheten 'gedoogbeschikking' af te geven, opdat de oefeningen door konden gaan.

De Waddenvereniging verzocht de Raad van State zich uit te spreken tegen het gedogen van de schietoefeningen. Woensdag oordeelde het rechtscollege echter dat de gedoogbeschikking van het ministerie voorlopig in stand kan blijven.

De Waddenvereniging laat weten verder te procederen wanneer Defensie de benodigde vergunning alsnog krijgt. "De zaak is nu alleen op juridische aspecten behandeld. Naar onze inhoudelijke argumenten is niet gekeken. Defensie doet veel om de vervuiling op de Vliehors aan te pakken, dus dat geeft al aan hoe schadelijk de activiteiten zijn", aldus directeur H. Revier van de Waddenvereniging. Hij vindt verder dat Defensie door de uitspraak een uitzonderingspositie heeft gekregen ten opzichte van gewone bedrijven.

Vlak na de inhoudelijk behandeling van de zaak begin juni, liet het ministerie weten dat de Vliehors juist steeds schoner wordt. "Na een oefening ruimen we het afval meteen op. We nemen dan altijd meer afval mee dan de oefening oplevert", aldus een woordvoerder.

Het Cavalerie Schietkamp van de Landmacht op Vlieland is sinds mei dit jaar wegens bezuiningen al buiten gebruik. De Luchtmacht is sinds die tijd het enige Defensie-onderdeel dat op het eiland actief is.