Lage prijs kwelt garnalenvissers

Gepubliceerd op 30 juni 2004Overheid

LEEUWARDEN

De Nederlandse Vissersbond doet een dringend beroep op alle Nederlandse garnalenvissers om de vangsten te beperken. Per week zou de aanvoer hooguit 1500 kilo moeten bedragen.

Omdat een aantal vissers de laatste maanden soms meer dan het dubbele hebben ingebracht, is er op de garnalenmarkt sprake van een overaanbod. Prijzen zijn gedaald naar 2 euro, dit is 1 euro minder dan het zou moeten zijn..

In Denemarken hebben garnalenvissers al eerder besloten de aanvoer te beperken tot 2000 kilo. De Duitse garnalenvissers kwamen gisteren bij elkaar maar laten hun besluit afhangen van de Nederlandse maatregelen.

Volgens de secretaris van de Nederlandse Vissersbond, Berends, worden er veel te veel garnalen aan land gebracht en staat veel vissers daardoor het water tot aan de lippen. Heiploeg, het grootste garnalenverwerkend bedrijf ter wereld, noemt de oproep van de Nederlandse Vissersbond heel verstandig. Zij geeft aan dat de vrieshuizen vol zitten en dat de garnalen tegen een hogere prijs afgezet zou moeten worden dan nu het geval is.

De Nederlandse Vissersbond wil graag bindende afspraken maken over vangstbeperking, maar de NMa staat dit niet toe. De vissers proberen nu via Brussel hun recht te halen, wat binnen de Europese Commissie tot een tweestrijd heeft geleid die nog niet is beslecht.