Laatste gifcontainer geborgen

Gepubliceerd op 26 februari 2004Natuur en LandschapAangemaakt door ANP

Texel 27-01-2004

-Bergingsbedrijf Multraship Salvage heeft maandagavond de derde en laatste gifcontainer ten noorden van Texel uit zee gehaald. Dat meldde een woordvoerder van de berger. Evenals de andere twee lekte de laatste container een gele vloeistof, vermoedelijk arseenpentoxide. Rijkswaterstaat heeft dit nog in onderzoek. Ook gaat de dienst de gevolgen voor het milieu na.

Bergingsbedrijf Multraship Salvage heeft maandagavond de derde en laatste gifcontainer ten noorden van Texel uit zee gehaald. Dat meldde een woordvoerder van de berger. Evenals de andere twee lekte de laatste container een gele vloeistof, vermoedelijk arseenpentoxide. Rijkswaterstaat heeft dit nog in onderzoek. Ook gaat de dienst de gevolgen voor het milieu na.

Het Ethiopische schip Andinet verloor de drie containers op 21 december. Ook 63 losse vaten sloegen van boord. Vijftig vaten aan boord raakten lek, waardoor 5000 liter gif de Noordzee instroomde.

De bergingswerkzaamheden begonnen ruim drie weken geleden, maar moesten meerdere keren worden gestaakt wegens slecht weer. De eerste container werd vorige week woensdag uit zee getakeld, de tweede kwam maandagochtend naar boven.

De laatste container is gelost in een waterdichte bak op het achterdek van een bergingsvaartuig. Het schip vaart naar Rotterdam, waar het de laatste twee containers aflevert. Alle andere bergingsvaartuigen zijn maandagavond teruggekeerd naar de haven van Den Helder.

De Koninklijke Marine zoekt nog steeds met een hydrografisch opneemvaartuig en drie mijnenjagers naar de vermiste vaten. Tot maandagavond was deze zoektocht zonder succes.