Kokkelvissers willen nog een keer uitvaren

Gepubliceerd op 13 september 2004OverheidAangemaakt door ANP

DEN HAAG

De Zeeuwse kokkelvissers hebben maandag de Raad van State met klem gevraagd om nog een keer het kokkelvisverbod in de Waddenzee op te heffen.

Dit najaar is voor de vissers de laatste mogelijkheid om 8000 ton schelpdierenvlees van de waddenbodem af te schrapen.

Vanaf 1 januari 2005 gaat een algemeen kokkelvisverbod in. Vorige week nog bepaalde het Europese Hof van Justitie in Luxemburg dat Nederland kokkelvisserij alleen mag toestaan als uit degelijk onderbouwd wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mechanische kokkelvisserij het beschermde natuurgebied de Waddenzee geen significante schade toebrengt.

Volgens de kokkelvissers en de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit zijn er dit jaar zoveel kokkels dat na het opvissen van 8000 ton nog meer dan voldoende schelpdieren overblijven voor de vogels. Een groot aantal natuur- en milieuorganisaties, waaronder de Waddenvereniging, de Vogelbescherming en de Wilde Kokkels, vreest wel degelijk aanzienlijke schade aan het ecosysteem van de Waddenzee.

Ook een laatste rondje kokkelvissen zal volgens hen hoe dan ook tot een verdere achteruitgang leiden van wadvogels, zoals eidereenden, scholeksters en kanoetstrandlopers. Staatsraad D. Dolman zette tijdens de zitting grote vraagtekens bij de vergunning.

In hoeverre de vergunning in strijd is met het vorige week gepubliceerde arrest van het Europese Hof, zal dinsdag of woensdag uit de uitspraak van de Raad van State blijken. Als Dolman het kokkelvisverbod handhaaft en de vergunning vernietigt, schatten de kokkelvissers de schade voor de sector op minimaal 70 miljoen euro.