Kokkelvissers wacht grote vangst

Gepubliceerd op 28 juli 2004OverheidAangemaakt door InterWad (gelezen in Trouw)

AMSTERDAM

Op de valreep vergunning om ruim 8 miljoen kilo schelpdieren te vangen.

Kokkelvissers mogen dit jaar op de valreep nog ruim acht miljoen kilo kokkelvlees opvissen uit de Waddenzee, heeft het ministerie van landbouw besloten. Dat is veel meer dan voorgaande jaren. Het kabinet wil per 1 januari de kokkelvisserij staken.

De minister heeft bij de vergunningverlening rekening gehouden met nieuwe wetenschappelijke inzichten die er van uit gaan dat vogels meer kokkels nodig hebben om te overleven dan in het verleden werd gedacht.

Tegen de vergiunning kan tot 31 augustus bezwaar worden aangetekend, daarna kan de visserij van start gaan. Het seizoen loopt tot 16 december. Natuurorganisaties zullen naar alle waarschijnlijkheid, zoals ieder jaar, bezwaar aantekenen. Als dit het geval is wordt de vergunning opgeschort en moeten de vissers een verzoek indienen bij de Raad van State om dit ongedaan te maken, wat tot nu toe ieder jaar is gehonoreerd.

Volgens het Landbouw Economisch Instituut is er minimaal 5,5 miljoen kilo kokkelvlees nodig om rendabel te kunnen zijn. In de afgelopen jaren kwamen alleen 1995, 1998 en 1999 in de buurt van deze hoeveelheid, maar dit jaar zijn er echter voldoende kokkels.

Voor de kokkelvisserij komt er dus eindelijk weer een uitstekend seizoen aan, net nu het kabinet heeft besloten dat het per 1 januari 2005 afgelopen moet zijn.

Maar er is hoop voor de vissers want volgens het VVD-kamerlid Geluk is een kamermeerderheid voor behoud van de kokkelvisserij in de Waddenzee, als het Europese Hof daar ruimte voor laat. Het kamerlid zei dit in Bruinisse tijdens de visserijfeesten.