Kokkelverbod nekt schelpdierindustrie

Gepubliceerd op 11 februari 2004VisserijAangemaakt door InterWad (gelezen in de Leeuwarder Courant)

HARLINGEN

Een verbod op kokkelvisserij in de Waddenzee, zoals de Raad voor de Wadden bepleit, zal niet alleen de kokkelsector de kop kosten. Volgens directeur Lenger van Heiploeg blaas je dan de hele Nederlandse schelpdierconservenindustrie op.

Lenger rekent voor dat ca.duizend mensen in de bedrijfstak hun brood verdienen en jaarlijkse een paar honderd miljoen euro omzetten. In de directe kokkelvisserij zijn zestig vissers en tweehonderd visverwerkers aan het werk, waarvan er ca. zestig in Harlingen. Als de kokkels wegvallen is er volgens Lenger geen draagvlak genoeg voor de verwerking van mosselen, krabben en kreeften.</B

De Raad voor de Wadden suggereert in het advies, dat de conservenindustrie de kokkels kan importeren in plaats van opvissen uit de Waddenzee. Maar Lenger laat de hoop niet laten varen dat het kabinet toch ruimte geeft voor de omstreden kokkelvisserij. Hij heeft geen goed woord over voor het werk van de Waddenraad. De bewering van voorzitter van de raad, Cazemier, dat er maar ca. zeventig arbeidsplaatsen en paar tientallen miljoenen euro's met de sector gemoeid zouden zijn, klopt volgens hem niet. Volgens Lenger is het advies gebaseerd op emoties en een eigen interpretatie van het rapport EVA-II.

Lenger geeft aan dat er niet naar de visserij-vertegenwoordiger, Johan Nooitgedagt, is geluisterd. "Ze sluiten hun ogen ervoor dat wij in ons nieuwe vissysteem, met het verzaaien van kokkels, juist voedsel toevoegen." "Als de mechanische kokkelvisserij echt zo slecht was als men beweert, zou de Waddenzee nu al lang zijn uitgestorven", zegt hij. "We doen het nu al vijftig jaar zo en we hebben in die tijd écht wel een paar kokkels gevist."