Kokkelonderzoeker heeft spijt van spijt

Gepubliceerd op 5 maart 2004VisserijAangemaakt door ANP

DEN HAAG

Het ministerie van natuur noemt de spijtbetuiging van onderzoeksleider Bruno Ens over de presentatie van het rapport over de kokkelvisserij in de Waddenzee, goed bedoeld maar onhandig en ongelukkig. Waar Ens gisteren een nuancering wilde aanbrengen, heeft hij voor woede en onrust gezorgd.

Volgens Ens was, na de presentatie van de jarenlange schelpdierstudie vorige maand, de gedachte blijven hangen dat de vogelsterfte in het gebied vooral aan schoner zeewater te wijten is. Door vermindering van het aantal algen waren er minder kokkels en mosselen, belangrijk voedsel voor de vogels.

In een interview met Trouw wilde Ens duidelijk maken dat er ook andere oorzaken zijn, zoals de schelpdiervisserij. Hij deed dat echter zo ongelukkig dat hij vooral de vissers de schuld in de schoenen schoof, die meteen op hun achterste benen stonden. De SP eiste direct het einde van de kokkelvisserij. Het ministerie, opdrachtgever van de studie, laat weten dat Ens spijt heeft van zijn poging tot correctie. De vermindering van het aantal vogels ligt ook volgens hem zowel aan het schonere water als aan de vissers. Het is niet de eerste keer dat er beroering ontstaat door het kokkelrapport. In september liet het ministerie per ongeluk een voorlopige versie uitlekken in de jaarlijkse Natuurbalans. Daarin stonden conclusies die overeenkwamen met het verhaal van Ens in Trouw.