Kokkelonderzoek deugt gewoon

Gepubliceerd op 5 maart 2004VisserijAangemaakt door ANP

Leeuwarden 28-01-04

Het is niet het EVA II onderzoek naar de effecten van de schelpdiervisserij wat niet deugt, maar de persberichten erover, en de niet-wetenschappelijke publieksversie. "Als je dertig rapporten moet samenvatten op een A4-tje, gaat altijd iets van de nuance verloren'" zegt wetenschapsvoorlichter J. Niessen van de Universiteit Wageningen.

Hoofdonderzoeker Ens haalde zich vrijdag de woede van kokkelvissers op de hals, toen hij in dagblad Trouw alsnog de nuance wilde aanbrengen. Het lijkt alsof hij het hele rapport onderuit haalt, maar hij wilde alleen aangeven dat de uitkomsten wat onevenwichtig zijn uitgelegd.”

Diverse wetenschappers en tegenstanders van de mechanische kokkelvisserij op de Waddenzee verdenken het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ervan de kokkelvisserij uit de wind te hebben gehouden bij de presentatie van het rapport. Professor T. Piersma van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee beschuldigde LNV zelfs openlijk van manipulatie. "Onzin," vindt Niessen, die het persbericht in samenwerking met de onderzoekers van EVA II opstelde: "De samenvatting en het persbericht zijn geaccordeerd door de onderzoekers. Er staat in dat de grote sterfte onder scholeksters vooral te wijten is aan de mechanische kokkelvisserij. Maar wat de media hebben opgepikt is de tweede conclusie, dat ook het verminderde draagvlak een rol kan hebben gespeeld. Dat hebben wij niet in de hand, laat staan dat we zoiets willen sturen."

Door het interview van Bruno Ens is de discussie over de betrouwbaarheid van het ministerie van LNV in volle hevigheid losgebarsten. SP-Kamerlid Krista van Velzen plaatst vraagtekens bij de handelwijze van LNV. "De presentatie in december was een beschamende vertoning. De gegevens van jarenlang zorgvuldig onderzoek werden achter de hand gehouden. Ook de Tweede-Kamerleden moesten het doen met een summiere publieksversie. Die blijkt een totaal verkeerd beeld te hebben geschetst." Volgens Van Velzen kan minister Veerman na de 'bekentenis' van Ens "niets anders doen dan concluderen dat het schelpdiervisserijbeleid is mislukt." Een logische conclusie, volgens de SP, is dat de sector dient te worden gesaneerd, door de vissers met 50 miljoen euro uit te kopen. "Dat geld is per direct beschikbaar uit het lopende LNV-budget en uit de overschotten uit de Europese structuurfondsen."

Bij de presentatie van EVA II gaf minister Veerman aan in principe geen verbod op de kokkelvisserij te willen. Hij komt later dit jaar met een beleidsvoorstel om een duurzame visserijsector te creëren. Het meerderheid van de Tweede Kamer staat daarbij achter hem. Vrijdag liet ook de PvdA-statenfractie in Fryslân weten te vinden "dat er op de Waddenzee ruimte is voor mechanische kokkelvisserij."

J. Reneerkens van de actiegroep Wilde Kokkels gelooft er niks van dat de politiek nog andere beslissingen zal gaan nemen, zo schrijft hij op internet. "In hun hoofden staat al vast dat schelpdiervisserij moet kunnen. Dat draagkracht-fabeltje kwam hen daarbij heel goed uit. Nu dat niet meer geloofwaardig is, blijven ze gewoon halsstarrig vasthouden aan de door LNV geschreven publieksversie van EVA II."

Volgens Niessen van de Universiteit Wageningen zal dat wel meevallen. "Het beleid wordt gemaakt op grond van het complete rapport, en heus niet op basis van het persbericht of een publieksversie."