Kamer vraagt meer geld voor waddengebied

Gepubliceerd op 4 november 2004OverheidAangemaakt door InterWad (gelezen in de LC)

DEN HAAG

Voor het verbeteren van de natuur en economie in het waddengebied moet het rijk minstens € 800 miljoen uittrekken, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. CDA, PvdA, SP, D66, ChristenUnie en SGP menen dat het kabinet het gebied tekort doet door slechts 500 miljoen Euro in een waddenfonds te stoppen.

De VVD lijkt zich eveneens aan te willen sluiten bij de partijen die aandringen op een royaler investeringsplan voor de komende twintig jaar. Groen Links wil niet over het fonds praten vanwege de koppeling die de partij ziet met extra gaswinning in het gebied. Dinsdag komt het waddenbeleid ter sprake in de Tweede Kamer.

Het kabinetsbesluit om over te gaan tot meer gaswinning kan in ieder geval rekenen op de steun van CDA, VVD, LPF D66 en Christenunie, samen 88 van de 150 zetels. Behalve Groen Links blijven ook PvdA en SP tegen het oppompen van het aardgas. De fracties zijn niet gerustgesteld dat dit kan zonder de natuur schade te berokkenen.

Een Commissie onder leiding van Wim Meijer adviseerde eerder dit jaar over te gaan tot de winning van een deel van de opbrengsten en deze te besteden aan noodzakelijk onderhoud van het gebied en aan de regionale economie. Daarvoor was volgens Meijer een fonds nodig van 800 miljoen Euro waarvan 230 miljoen voor de economie. De ministerraad nam vrijwel alle adviezen van de commissie over, al kortte de regering de pot zonder motivering met 300 miljoen.

Landbouwminister Cees Veerman meldde deze week dat het kabinet het fonds wil vullen uit de aardgasbaten. Volgens PvdA'er Diederik Samsom kan dat al door voor de bestaande winning met een hogere olieprijs te rekenen dan nu het geval is. Aanboren van het waddengas is dan niet nodig. De PvdA wil in twintig jaar 1,2 miljard Euro vrijmaken voor de wadden, het liefst door milieubelastingen te verhogen.

CDA'er Joop Atsma rept over een fonds van minstens 800 miljoen waarvan de ene helft voor de natuur bedoeld is en de andere helft voor economische activiteiten. Energy valley en de noordelijke havens verdienen volgens Atsma alle steun. Hij is tegen de plannen om zeewater in het IJsselmeer, Lauwersmeer en andere zoete wateren te laten stromen.

Tineke Huizinga van de ChristenUnie wil bovenop de 800 miljoen uit de gasbaten ook geld halen uit het bodemdalingsfonds dat in Groningen zijn functie verliest en enkele honderden miljoenen euro's bevat. Ze vindt dat de Nederlandse Aardoliemaatschappij als profiterende gasoppomper meer kan bijdragen dan de toegezegde 5 tot 10 miljoen Euro voor onderzoek in het waddengebied.