Kamer twijfelt over inhoud van gifvaten

Gepubliceerd op 5 maart 2004VeiligheidAangemaakt door InterWad (gelezen in het Noord-Hollands Dagblad)

den helder

Vier Tweede Kamerfracties hebben gisteren schriftelijke vragen ingediend over de inhoud van de vaten die het schip de Andinet op 21 december in de Noordzee verloor. Bij de fracties zijn twijfels ontstaan, na berichtgeving over verkeerde etikettering van de vaten.

Veel van de vaten in de geborgen containers zijn zwaar gehavend. Toch valt de lekkage van gif uit de containers erg mee, aldus Rijkswaterstaat. De -lichte verhoging van arseen- die tijdens de berging van de eerste container in het zeewater optrad, is niet zorgwekkend.

Het dak van de 1e container is ingedeukt en na een blik in de container bleken de vaten zwaar beschadigd te zijn. De pallets waar ze op stonden zijn grotendeels versplinterd en duidelijk zichtbaar is de gele kleur van de pasta die uit de vaten en de container is gelekt.

D66, SP, GroenLinks en CDA hebben hierover gisteren schriftelijk vragen gesteld aan de minister van landbouw en aan de staatssecretaris van milieu.

De twijfel bij de fracties richt zich vooral op de vraag of er nu arseenpentoxide of arseenzuur in de vaten zit (heeft gezeten). Arseenzuur zou veel giftiger zijn dan arseenpentoxide.