Kamer nog niet uit kokkelbesluit

Gepubliceerd op 30 juni 2004OverheidAangemaakt door ANP

DEN HAAG

De Tweede-Kamerfracties van CDA, VVD en SGP zijn er nog niet uit of het kabinetsbesluit om de mechanische kokkelvisserij te laten wijken voor natuur in de Waddenzee de juiste beslissing is. Volgens de fracties is eerst een inhoudelijke discussie over de schelpdiervisserij in algemene zin nodig voordat het doek voor de kokkelvissers definitief kan vallen.

"De schijn van kokkelverkoop ligt er toch wel een beetje", stelde Kamerlid Van der Vlies (SGP) woensdag in overleg met minister Veerman van Landbouw. Het kabinet besloot immers tegelijkertijd tot extra gaswinning. Buijs (CDA) en Geluk (VVD) pleitten voor een inhoudelijk debat over de kokkel- en mosselvisserij waarbij zij "alle opties willen openhouden".

Het kabinet besloot vrijdag dat er in het Waddengebied vanaf 2005 geen plaats meer is voor de beroepskokkelvisserij.

Veerman wees de suggestie dat de kokkelvisserij is uitgeruild voor extra gaswinning van de hand. Hij verzekerde de Kamer dat de beslissingen los van elkaar genomen zijn en dat bij die besluitvorming de natuur en de voorwaarden aan menselijk medegebruik voorop hebben gestaan. Om die reden krijgt de mosselvisserij wel de tijd milieuvriendelijke vismethoden te ontwikkelen en de kokkelvissers niet.

De Kamerleden van CDA, VVD, en SGP willen echter eerst praten over het toekomstige schelpdierbeleid in algemene zin. Dat wordt komend najaar aan de hand van het zogenoemde EVA-II rapport tegen het licht gehouden. De vrees bestaat dat met het uitbannen van de kokkelvissers het hek van de dam is. "Het mag en het kan niet zo zijn dat het haasje over wordt: nu zijn het de kokkels, straks de mossels", aldus Buijs van het CDA.

De commissie, die het kabinet eind dit jaar moet adviseren over de uitkoopregeling voor de kokkelvissers, hoeft op aandringen van Veerman en met goedkeuring van de Kamerleden niet te wachten op de uitkomsten van het "inhoudelijke debat".