'Kamer voor groter Waddenfonds' (2)

Gepubliceerd op 9 november 2004OverheidAangemaakt door ANP

DEN HAAG

Het kabinet moet honderden miljoenen meer uittrekken voor het Waddengebied. In plaats van de voorgenomen half miljard euro voor een speciaal Waddenfonds zou dat bedrag opgehoogd moeten worden tot ministens 800 miljoen euro.

Volgens CDA-fractiewoordvoerder Atsma is nagenoeg de gehele Tweede Kamer voorstander van dit idee. De Kamer debatteert dinsdag met de betrokken bewindslieden over het nieuwe Waddenbeleid dat voorziet in gaswinning, beïndiging van de kokkelvisserij en de oprichting van een Waddenfonds voor investeringen in de natuur en de economische ontwikkeling van de noordelijke provincies. Atsma vindt dat het kabinet zich moet houden aan het advies van de commissie-Meijer, dat aan de basis ligt van het nieuwe Waddenbeleid. Meijer pleitte voor een fonds van 800 miljoen, uitgesmeerd over twintig jaar.

Diverse natuur- en milieuorganisaties leggen de lat nog hoger en drongen eind oktober bij de Tweede-Kamerleden aan op een fonds van 1,3 miljard, ,,op afstand'' te beheren door het redelijk onafhankelijke Groenfonds. Daarmee zouden projecten zoals ontpoldering, nieuwe kwelders, een zoet-zoutovergang bij het IJsselmeer betaald kunnen worden.

Directeur Platenkamp van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), die de gaswinning vanaf 2007 ter hand neemt, gaf toen aan dat hij dankzij de hogere olieprijzen een 20 procent hogere opbrengst verwacht dan Meijer voorspelde.

Voor Atsma is vooral dat reden om te pleiten voor een royalere opstelling van het kabinet. De kabinetsplannen voorzien ook in de oprichting van een Waddenacademie die bestaand en nieuw wetenschappelijk onderzoek moet gaan coördineren.

De VVD-fractie lijkt vooralsnog geen voorstander van een royaal gebaar, aldus Kamerlid Geluk. Wat de liberalen betreft heeft de financiering van infrastructuur zoals de Zuiderzeespoorlijn tussen Amsterdam en Groningen uit de aardgasbaten voorrang op het ophogen van het Waddenfonds.