Internationale Waddenzee Conferentie in Leeuwarden (Post-Plaza)

Gepubliceerd op 26 april 2004OverheidAangemaakt door Raad voor de Wadden

Leeuwarden

Nieuwe uitdaging voor Wadden- en waterbestuurders

Sinds de publicatie van het rapport van de Adviesgroep Waddenzeebeleid (commissie Meijer) staat de discussie rondom de kwaliteiten van het Waddengebied opnieuw midden in de bestuurlijke en publieke belangstelling. Gaswinning, kokkelvisserij, de manier waarop we het gebied besturen, investeren in natuurwaarden, al deze onderwerpen zijn bijzonder actueel. Bovendien zijn het aandachtspunten die voor een deel onze landsgrenzen overstijgen en dus ook discussie losmaken in onze buurlanden. Dat de Raad voor de Wadden op 13 en 14 mei een internationale Waddenzee conferentie organiseert, lijkt op het juiste moment te komen. Centraal op die conferentie staat de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW); Europese regelgeving die alle lidstaten uitdaagt om door middel van bestuurlijke samenwerking en integratie van verschillende beleidsterreinen een zo hoog mogelijke (ecologische) kwaliteit van het water te bereiken.

Dilemma’s, bedreigingen en kansen

Tijdens de conferentie discussiëren deskundigen en beleidsmakers uit Denemarken, Duitsland, Engeland, Frankrijk en Nederland onder leiding van dagvoorzitter gedeputeerde Bijman. Dilemma’s, kansen en bedreigingen die de implementatie van de KRW met zich mee brengt, staan centraal in deze discussie. Bijvoorbeeld de vraag in hoeverre economische belangen de haalbaarheid van ecologische doelen bepalen. Spreker is onder andere staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen. Voor Geert Dales is zijn welkomstwoord aan de deelnemers van de conferentie een van zijn eerst openbare optredens als burgemeester van Leeuwarden.

Themasessies met deskundigen

Tijdens de tweedaagse conferentie kunnen de deelnemers kiezen voor deelname aan zes themabijeenkomsten, om hun eigen deskundigheid te vergroten en te leren van anderen. Naast een overzicht van de stand van zaken in de Waddenzeelanden wordt in de themabijeenkomsten gediscussieerd over: 'Flexibele indicatoren voor ecologische doelen', 'Landbouw en Natuur in kustregio's', 'Bestuurlijke en juridische verankering van de KRW', 'Ecologie en economie' en 'Kansen voor nieuwe projecten'. Sprekers tijdens deze bijeenkomsten zijn afkomstig uit Duitsland (bijvoorbeeld Dhr. K.H. Funke, voormalige Duitse minister van Landbouw), Denemarken, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Nederland. De conferentie wordt op vrijdag 14 mei afgesloten met een excursie aan het Leeuwarder waterproject 'De Blauwe Diamant'.

Deelname en aanmelding

Gezien de actuele discussie die onlangs is losgebarsten over het versterken van de natuurwaarden van het Waddengebied verwacht de Raad voor de Wadden een hoge deelname. Het is daarom raadzaam tijdig een plaats te reserveren. Veel mensen hebben direct een uitnodiging ontvangen, maar wie die niet heeft gehad, kan op de website Raad voor de Wadden van de Raad voor de Wadden alle informatie over de conferentie en over de wijze van aanmelding vinden.

De Raad voor de Wadden

De Raad voor de Wadden is een onafhankelijk adviescollege, ingesteld door het ministerie VROM. De Raad heeft als wettelijke taak, gevraagd en ongevraagd adviezen uit te brengen over bestaand, nieuw en toekomstig beleid, dat zowel direct als indirect met het Waddengebied te maken heeft.