Instituut voor Wadden vergt vele miljoenen

Gepubliceerd op 25 oktober 2004OverheidAangemaakt door InterWad (gelezen in de LC)

LEEUWARDEN

Voor de Waddenacademie is zo 'n 230 miljoen euro nodig uit het geld dat extra gaswinning onder de zee zal opleveren. Het instituut moet lange termijn onderzoek doen om de processen in het natuurgebied te kunnen begrijpen. In een manifest is duidelijk gemaakt wat dat kost. De topstudie zal vanuit drie plaatsen actief zijn.

Voor een deel zal het biologische werk in Groningen plaatsvinden en een deel op Texel bij NIOZ en Alterra. De onderwijs-, voorlichtings- en bestuurlijke afdeling zal naar alle waarschijnlijk naar Leeuwarden gaan.

Om de Waddenacademie te kunnen starten is ongeveer 30 miljoen euro nodig en daarna nog ca. 10 miljoen per jaar, gedurende twintig jaar. Ook de commissie Meyer had dit al berekend en in haar advies aan het kabinet aangegeven. De regering wil niet zoveel besteden en alleen de eerste bijdrage van 30 miljoen toekennen.

Maar voor de Waddenacademie initiatiefnemers is dit niet genoeg. Woordvoerder Tameling geeft aan dat een jaarlijkse bijdrage van 10 miljoen euro noodzakelijk is.

In november komt de financiele kant van het waddenbeleid aan de orden in de Tweede Kamer.

De Waddenacademie zal onderzoek doen naar bijvoorbeeld het opslibben van de Waddenzee en het verdwijnen van de vis. Ook een studie naar de sociaal- economische ontwikkeling van het gebied is noodzakelijk.