Hondstrouwe grutto op Schiermonnikoog en goudplevieren bij It Heidenkip

Gepubliceerd op 2 maart 2004Natuur en LandschapAangemaakt door InterWad (gelezen in het Friesch Dagblad)

Rosse grutto van Fryslân naar Siberië

Waar hangt een rosse grutto uit als hij niet in het Noorderleeg bij Hallum aan het foerageren is? Dankzij het werk van de honderden vrijwillige vogelringers in de provincie is dat bekend. In het jaarverslag van de Bond van Friese Vogelbeschermingwachten staan de meest bijzondere terugmeldingen van de wilsterwerkgroep en de Friese Steltloper Flappers.

Op 21 mei 1998 werd in het Noorderleeg aan de waddenkust een rosse grutto geringd. Het was een vrouwtje van circa twee jaar. Vorig jaar uit Centraal Siberië teruggemeld dat de grutto was op 5 juni was geschoten bij Santarskiy Lus. Hemelsbreed een afstand van 7643 kilometer. Voor de vogeldeskundigen was de melding bijzonder, omdat altijd werd aangenomen dat de rosse grutto’s uit Siberië allemaal naar Zuidoost-Azië en Australië vlogen. Tot deze melding was niet bekend dat ‘onze’ rosse grutto’s ook uit Rusland kwamen. Wel waren er enkele Russische terugmeldingen bekend van kemphanen.

Van een geringde rosse grutto kwam vorig jaar nog een interessante terugmelding. Een vrouwtje die op 10 mei 1993 was geringd in het Noorderleeg, werd in 2003 dood gevonden in Guinea Bissau in West-Afrika. Een afstand van 5005 kilometer. De rosse grutto was verdronken.

Vorig kwam er ook een opzienbarende melding uit Engeland. In Norfolk vingen ringers een kanoetstrandloper die op 11 november 1978 was geringd door de Ringgroep Franeker. Dit is waarschijnlijk de oudste steltloper van de wereld. Eerder werd uit Zuid-Afrika een kanoetstrandloper teruggemeld die 25 jaar oud was geworden. De in Norfolk gevangen vogel werd na zijn vangst weer vrijgelaten. Als hij nu nog leeft, is hij ’s wereldse oudste strandloper.

Vogels zijn soms hondstrouw aan hun gebied. Dat bewees een grutto die in 1980 als kuiken werd geringd op Schiermonnikoog en die 22 jaar later opnieuw op het waddeneiland werd gevangen en geringd. Twee goudplevieren die in 1999 gelijktijdig werden geringd bij Brandeburen, werden drie jaar later op vrijwel dezelfde plek bij het It Heidenskip gevangen en geringd.