Hogescholen slokken waddenacademie op

Gepubliceerd op 9 november 2004Voorlichting en educatieAangemaakt door InterWad (gelezen in de LC)

LEEUWARDEN

Drie Leeuwarder hogescholen en de universiteiten van Groningen en Wageningen willen samen de waddenacademie opzetten. Ze vinden het van groot belang dat er meer kennis komt over het waddengebied. Of er een apart gebouw komt voor de academie of dat ze onderdak krijgt bij bijvoorbeeld het Van Hall Instituut in Leeuwarden is onderwerp van nader gesprek. De Tweede Kamer wijst echter de eerste optie af.

De hogescholen denken 230 miljoen euro nodig te hebben voor de komende twintig jaren, wat deels zou kunnen komen uit het waddenfonds. Het gaat om de Christelijke Hogeschool Nederland, de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden, de Hogeschool Van Hall Larenstein, de Rijks Universiteit Groningen en de Wageningen Universiteit, die allen medewerkers en studenten willen leveren aan de academie.

De waddenacademie zou bemand moeten worden door zes tot acht mensen en kan profiteren van de samenwerking tussen onderwijs en wetenschap. Volgens Tameling, initiatiefnemer van de academie, is het niet belangrijk waar de academie zal worden ondergebracht. Hij heeft de Tweede Kamer een manifest aangeboden waarin honderd onderzoekers uit binnen- en buitenland de academie steunen.

Een meerderheid van het parlement is voor de extra gaswinning en wil, in plaats van 500 miljoen euro, 800 miljoen in het waddenfonds stoppen. Vanavond vergadert de Kamer over het waddenbeleid.

Mw. Snijder van de VVD geeft aan niets te voelen voor een aparte instelling en daar zeker geen 230 miljoen euro aan te willen besteden, omdat er dan te weinig geld overblijft voor het waddengebied.