Hoeveelheid vis in de zee neemt verder toe
Deze week hebben visserijbiologen vangstadviezen gegeven voor Noordzee haring, Atlanto haring en blauwe wijting.
Deze vangstadviezen zijn positief, wat met name goed nieuws is voor de Nederlandse pelagische vriestrawlervloot.*
Het Noordzee haringbestand bevindt zich zelfs op een historisch hoog niveau. Volgens de visserijbiologen kan de Noordzee haring TAC verruimd worden van 460.000 dit jaar tot 500.000 ton in 2005. De trawlersector steunt dit advies.
Het Atlanto haringbestand leeft in de wateren tussen Noorwegen en IJsland. Het bestand laat een gestage groei zien. De Nederlandse vissers vangen jaarlijks ongeveer 10.000 ton van deze haring.
Dit jaar is het blauwe wijtingonderzoek geïntensiveerd. Voor het eerst hebben onderzoeksschepen van de Europese Unie deelgenomen aan dit onderzoek. Uit het onderzoek is gebleken dat het paaibestand zich op een gezond niveau bevindt. Nederlandse blauwe wijting wordt in toenemende mate in China verwerkt tot visblokken, waar vervolgens producten als vissticks en visburgers van worden gemaakt.
"Deze positieve adviezen sluiten aan bij de ervaringen van onze schippers op zee. De pelagische bestanden staan er goed voor", aldus Rob Banning, secretaris van de Redersvereniging voor de Zeevisserij.
* de pelagische trawlersector omvat op dit moment 17 vissersvaartuigen, verdeeld over 4 rederijen. De pelagische trawlersector telt ongeveer 800 werknemers. De totale aanvoer in 2003 bedroeg ongeveer 450.000 ton pelagische vis. Pelagische visbestanden zijn vissoorten die in scholen zwemmen en in de gehele waterkolom leven, van vlak onder het wateroppervlak tot net boven de zeebodem. Pelagische visbestanden (bekendste soorten: haring, blauwe wijting, makreel, horsmakreel, sardines, ansjovis, sardinella) worden onderscheiden van bodemvissoorten (bekendste soorten: kabeljauw, schelvis, wijting, schol, tong, heek).