Heiploeg laat visafslagen links liggen

Gepubliceerd op 11 november 2004VisserijAangemaakt door InterWad (gelezen in het DvhN)

Zoutkamp/Volendam

Garnalenverwerker Heiploeg in Zoutkamp en concurrent Klaas Puul kopen voorlopig geen garnalen meer via de veiling. Zolang ze de enorme voorraden in hun koelhuizen niet hebben weggewerkt, nemen ze alleen nog garnalen af van contractvissers in Nederland en Duitsland. Voor veel garnalenvissers is dat een zware klap, evenals voor de visafslag in Lauwersoog die bijna de helft van haar omzet uit de garnalen haalt.

Volgens de Nederlandse Vissersbond dreigen de garnalenvissers daardoor op de fles te gaan, omdat het grootste deel van de vissers leveren via de veiling. De handel kan, door rechtstreeks contracten met de vissers af te sluiten, vrije prijsvorming omzeilen. Het interventieniveau is 1,61 euro, maar de handel betaald door de omzeiling een prijs van 1,25 euro per kilo garnalen. De vissers zeggen dat de aanvoer van garnalen is verdubbeld doordat de NMa geen vangstafspraken toestaat.

De Nederlandse Vissersbond had gisteren een gesprek met Wijffels, voorzitter van SER, wiens hulp door de bond is ingeroepen.

Volgens Heiploeg-directeur Smit is de garnalenberg zo hoog dat het nog weken kan duren voor Heiploeg zich weer bij de afslagen meldt. Heiploeg en Puul hebben samen ongeveer 6 miljoen kilo garnalen in opslag, zodat ze ruim in de behoefte kunnen voorzien. De bedrijven verwachten een sanering in de sector.

Er blijkt een grote verdeeldheid onder de garnalenvissers te zijn. Kleine Groninger- en Friese vissers willen hun vangst wel beperken maar geven aan te worden meegesleurd in de overlevingsstrijd met de Wieringer vissers. Maar de Wieringer vissers blijven, net als de Deense vissers deze week aan wal. Pogingen om de prijsdaling te keren zijn gestrand vanwege de verdeeldheid bij de Nederlandse vissers.