Hannes gestolen uit Zeehondencreche Pieterburen

Gepubliceerd op 25 oktober 2004Natuur en LandschapAangemaakt door INP

PIETERBUREN

Babyzeehond Hannes is in de nacht van vrijdag op zaterdag gestolen uit de zeehondencreche in Pieterburen. Dat heeft de politie in Groningen maandag bevestigd.

Zeehondje Hannes ontsnapte begin september uit de Duitse dierentuin Nordhorn en werd in Dalfsen in Nederland gevangen. De zeehond kreeg onderdak bij de zeehondencreche. De Duitse dierentuin eiste het dier terug, maar de creche wilde Hannes in het wild uitzetten.

De diefstal is in overleg met de politie twee dagen stil gehouden, omdat de daders zich volgens een woordvoerder mogelijk zouden melden bij de creche. Dat is tot nu toe niet gebeurd. Lenie 't Hart van het opvangcentrum is geschokt over de diefstal. "Het is in 33 jaar nog nooit voorgekomen dat hier een zeehond is gestolen."

De politie acht het onwaarschijnlijk dat medewerkers van Pieterburen zelf Hannes in vrijheid hebben gesteld. "Daar zijn op dit moment geen directe aanwijzingen voor", aldus de woordvoerder. "Het is het meest waarschijnlijk dat het dier is meegenomen door iemand die het wilde vrijlaten."

Volgens Lenie 't Hart waren er tijdens de diefstal wel medewerkers op het terrein van de creche aanwezig. "Die lagen alleen allemaal te slapen." 't Hart sluit uit dat de zeehond er opnieuw zelf vandoor is gegaan. "De ruimte waar Hannes verbleef, was heel goed afgesloten." De creche hoopt dat de zeehond met behulp van een identificatiechip die bij het dier is ingebracht, snel weer is op te sporen.

Om de uitzetting van Hannes in de Waddenzee mogelijk te maken, heeft de zeehondencreche donderdag nog een uitzetvergunning aangevraagd bij het ministerie van Landbouw. Het ministerie liet echter eerder al weten dat zeehonden die in gevangenschap zijn geboren, niet in de natuur kunnen worden uitgezet. Minister Veerman heeft Pieterburen per brief aangespoord Hannes terug te geven aan de dierentuin in Nordhorn.