Grootsuper gunt ook tong rustige paaiperiode

Gepubliceerd op 5 maart 2004Sociaal-economischAangemaakt door InterWad (gelezen in de Leeuwarder Courant)

Albert Heijn gaat in januari, februari en maart geen verse tong en schol verkopen. Dit is de paaiperiode van de vissen en de grootgrutter wil de dieren ontzien om te voorkomen dat de zeeën worden leeggevist.

Vier jaar geleden besloot de super al tot een winterstop op de verkoop van verse schol en daar is nu de tong bijgekomen. In de eerste plaats laat de super zich leiden door zijn verantwoordelijkheid voor de aarde, zegt woordvoerster Smeets. Wat ook meespeelt is dat de vissen in het paaiseizoen minder dik en smakelijk zijn.

Voorzitter Johan Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond heeft hier begrip voor. "Ik kan me wel voorstellen dat Albert Heijn dit doet", zegt Nooitgedagt. Hij vindt dat de visserijsector rekening moet houden met de wensen van de markt. "We moeten een strategisch plan maken waarvan dit soort zaken onderdeel is", aldus de voorzitter. De visserij moet hierin aangeven hoe zij omgaat met economische, ecologische en sociale waarden.

Nooitgedagt: "Maar ik moet wel mijn achterban zien mee te krijgen." Overigens ligt de vissersvloot een deel van de paaiperiode al stil vanwege Europese regels om de vangst te beperken.