Grootschalige oliebestrijdingsoefening op de Eems

Gepubliceerd op 14 september 2004VeiligheidAangemaakt door Rijkswaterstaat, DNN

Op 16 september aanstaande wordt door Nederlandse en Duitse overheden een gezamenlijke oliebestrijdingsoefening gehouden op de Eems.

De Nederlandse en Duitse overheden zijn in dit gebied verantwoordelijk voor het verwijderen van olie. Daarom ligt het voor de hand om gezamenlijk te oefenen.

Van Nederlandse zijde wordt aan de oefening deelgenomen door een aantal directies van Rijkswaterstaat (Noord-Nederland, Noord-Holland, IJsselmeergebied en Noordzee) en van Duitse zijde door Wasser- und Schiffartamt Emden (WSA), Stadt Emden met de brandweer Emden en Haveriekommando te Cuxhaven. Naast de inzet van eenheden op het water, zal tijdens de oefening ook gebruik worden gemaakt van luchtsteun.

Doelstelling van deze oefening is het trainen van personeel en inzetbaar materiaal/materieel, teneinde de onderlinge samenwerking en taakverdeling op het gewenste peil te houden. Er wordt met verschillende bestrijdingseenheden (schepen met veegarmen en blusvaartuig) gewerkt. De oefening is gericht op de inzet van brandbestrijding en verdere hulp, alsmede het bestrijden van oppervlakteverontreiniging in diep water door middel van veegeenheden.