Groninger Staten valt over uitspraken Alders over gaswinning Waddenzee

Gepubliceerd op 9 maart 2004OverheidAangemaakt door InterWad (gelezen in het Dagblad vh Noorden)

Groningen - 03-03-2004

De uitspraak van de Groningse CdK Alders over gaswinning in de Waddenzee is slecht gevallen bij de fractievoorzitters van de beide collegepartijen in provinciale staten van Groningen.

Zowel William Moorlag van de PvdA als Douwe Hollenga van de CDA vinden dat de CdK als voorzitter van provinciale en gedeputeerde staten het standpunt van de provincie moet uitdragen. Dit standpunt luidt dat gaswinning in de Waddenzee moet worden verboden.

De CdK opperde onlangs dat opbrengsten van het Waddengas gebruikt kan worden om een doorbraak te forceren naar werkelijk duurzame energie. Een voorbeeld hiervan is de stichting van een waterstoffabriek in de Eemshaven.

Met deze uitspraken dreigt, volgens Moorlag, het provinciale beleid te worden ondermijnd. Ook Hollenga vindt het een slechte beurt van Alders en wil zo snel mogelijk weten wat de gedeputeerde staten hiervan vinden. Boertjens van de VVD, die niet tegen gaswinning in het Wad is mits dat vanaf de vastewal en voorzichtig gebeurt, noemt Alders' opvatting verstandig. Volgens hem is het slim dat je het rendement van het Waddengas koppelt aan iets dat er voor het Noorden tegenover staat. Boertjens gaat er van uit dat

Alders namens het college spreekt, omdat hij 'Alders kent als een verstandige bestuurder.'

Volgens gedupeerde Marc Calon heeft Alders niet namens het college gesproken. Volgens hem hebben GS Alders op diens navraag vijf weken geleden nog duidelijk te verstaan gegeven dat ze tegen het winnen van Waddengas zijn. Wel staat het Alders vrij zijn persoonlijke menig te geven "maar dat kan niet zonder ook de standpunten van gedeputeerde staten en provinciale staten te geven." Calon is er tegen het 'Waddengas' opnieuw ter discussie te stellen.

Alders zei dinsdag dat het college zijn standpunt kent. Provinciale Staten zouden het kunnen kennen, want hij heeft vorig jaar op een openbare milieudag op het provinciehuis zijn standpunt ook vertolkt.