Groninger staten tegen gaswinning Waddenzee

Gepubliceerd op 10 juni 2004OverheidAangemaakt door InterWad (gelezen in het Dagblad vh Noorden)

Groningen

Provinciale Staten van Groningen hebben zich woensdag uitgesproken tegen gaswinning in de Waddenzee.

Alleen als nieuw onderzoek uitwijst dat gaswinning geen kwaad kan voor het waddenmilieu, willen ze dat standpunt ter discussie stellen. Ook GroenLinks is het daar mee eens.

Provinciale staten gedeputeerde staten zijn het dus met elkaar eens. Van de VVD mag het gas nu al gewonnen worden, bleek in het debat over het rapport van de commissie-Meijer, omdat zij vinden dat er voldoende garanties gegeven worden. Als er onverwacht grote bodemdaling optreedt kan de gaswinning meteen worden stopgezet, waarna ook de bodemdaling stopt, vinden zij. Gedeputeerde Bleker is het hier niet mee eens en is bang voor effecten achteraf.

De statenfracties van CDA en D66 nemen een een ander standpunt in dan hun collega's in de Tweede Kamer. Zij geven aan er meer bij betrokken te zijn doordat zij dichter bij de Wadden wonen.

Provinciale staten wil zo snel mogelijk af van de mechanische kokkelvisserij. Deze sector kijgt van de commissie-Meijer nog zeven jaar de tijd om over te schakelen op een duurzame vangstmethode. Zij vinden wel dat er een schadeloosstelling moet komen voor de vissers.