Groningen koortsachtig op zoek naar rustige foerageergebieden voor ganzen

Gepubliceerd op 14 oktober 2004OverheidAangemaakt door GIC.nl

De provincie Groningen is naarstig op zoek naar gebieden langs de kust waar ganzen ongestoord kunnen grazen.

In totaal is er 5100 hectare nodig. Komend voorjaar moeten de gebieden bekend zijn.

De provincie Groningen heeft een begin gemaakt met de uitwerking van de ganzenfoerageergebieden en een commissie ingesteld die de uitwerking van de foerageergebieden zal begeleiden. Ook zal er voor ieder zoekgebied een commissie komen met vertegenwoordigers uit verschillende organisaties.

In de provincie Groningen zijn er een aantal zoekgebieden, drie graslandgebieden en twee natuurgebieden: rond het Schildmeer, het Leekstermeer en het Zuidlaardermeer en binnen het Lauwersmeer en de kwelders van de Dollard. Het is de bedoeling dat het totale foerageergebied in Groningen ruim 5100 hectare gaat beslaan. De begrenzing moet in het voorjaar van 2005 zijn afgerond.

Door LNV en de provincies zal worden toegewerkt naar gebieden waar de ganzen ongestoord voedsel kunnen zoeken en waar boeren schadevergoeding krijgen voor de opvang van ganzen. De foerageergebieden zijn bedoeld voor grauwe ganzen en kolganzen. Buiten deze bieden mogen de ganzen verjaagd worden, eventueel met een beperkte mate van afschot.