Groningen blijft tegen winnen waddengas (2)

Gepubliceerd op 7 september 2004OverheidAangemaakt door ANP

GRONINGEN

De provincie Groningen blijft tegen gasboringen in de Waddenzee.

Volgens Gedeputeerde Staten (GS) zijn er vooral op het gebied van verplaatsing van zand door gaswinning te veel onzekerheden, waardoor de gevolgen voor de bodemfauna in de Waddenzee onduidelijk blijven.

Dat heeft CDA-gedeputeerde H. Bleker dinsdag gezegd. GS in Groningen wijken hiermee af van het standpunt van het kabinet en de provincie Friesland. Die provincie sloot zich vorige week aan bij het kabinet, dat winning van waddengas onder strikte voorwaarden wil toestaan. Groningen vindt die stap op dit moment onverantwoord.

Bleker ziet desondanks voldoende aanknopingspunten om met het kabinet en de betrokken provincies in gesprek te blijven. "Wij lopen niet met oogkleppen op. Wij kijken naar de feiten en naar de onderzoeken en hebben nu een andere afweging dan Friesland en het kabinet gemaakt." De noordelijke provincie vindt dat er ook los van eventuele gaswinning geinvesteerd moet worden in de natuur bij de Waddenzee. GS vinden echter een directe koppeling tussen eventuele aardgasbaten en een investeringsprogramma ongewenst.