Groep dolfijnen duikt op in Waddenzee

Gepubliceerd op 16 augustus 2004Natuur en LandschapAangemaakt door InterWad (gelezen in de Texelse Courant)

Texel heeft gisteren hoogst opmerkelijk bezoek gehad van een groep witsnuitdolfijnen die de Waddenzee waren ingezwommen. Volgens schattingen gaat het om enkele tientallen dolfijnen. Zowel bioloog Arthur Oosterbaan van EcoMare als dolfijndeskundige Kees Camphuijsen van het NIOZ noemen het zeer bijzonder dat dolfijnen het wad opzoeken.

Aan de hand van videobeelden konden ze vaststellen dat het om witsnuitdolfijnen ging. Witsnuitdolfijnen hebben opvallende lichte vlekken achter de rugvin en een robuuste vorm. Volgens deskundige Camphuijsen is het hoogst ongebruikelijk dat witsnuitdolfijnen de Waddenzee opzoeken omdat het dieren zijn die op open zee leven. Hij denkt dat de dieren op zoek waren naar voedsel.

Op het zeilschip Van Riebeek dat op weg was van Den Oever naar Oudeschild, en die midden in de groep witsnuitdolfijnen terecht kwam, dacht men in eerste instantie dat het om bruinvissen ging. De zeilers werden zo in beslag genomen door het schouwspel dat ze niet dachten aan het maken van foto's. De dolfijnen kwamen vanaf de richting van het Marsdiep en gingen de zeilboot voorbij.

Volgens De Vleet van EcoMare leven er ongeveer 12.000 witsnuitdolfijnen in de Noordzee, waarvan er jaarlijks een of twee op Texel aanspoelen.