GroenLinks vraagt Europese Commissie om actie tegen kokkelvisserij

Gepubliceerd op 14 september 2004OverheidAangemaakt door INP Nieuwsbank

GroenLinks wil weten welke stappen de Europese Commissie neemt tegen het opvissen van acht miljoen kilo kokkelvlees in de Waddenzee.

Aanleiding is een uitspraak van het Europese Hof van justitie van vorige week dinsdag.

Het hof oordeelde dat een vergunning alleen mag worden verstrekt indien het bewijs is geleverd dat er geen significante schade aan de Waddenzee wordt toegebracht. Deze verplichting vloeit voort uit de Europese habitatrichtlijn waarin de Waddenzee is aangewezen als beschermd gebied. Uit onderzoek in opdracht van de Nederlandse overheid blijkt echter dat mechanische kokkelvisserij wel degelijk schadelijke effecten heeft.

Onterechte vergunning

"Op basis van de uitspraak van het hof kan dus worden geconcludeerd dat de Nederlandse regering onterecht een vergunning heeft verstrekt om dit najaar acht miljoen kilo kokkelvlees op te vissen. We hebben de Europese Commissie dan ook gevraagd hoe ze de naleving van deze Europese wet - waar ook Nederland mee heeft ingestemd - zal afdwingen", aldus GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg.

Gaswinning

Daarnaast wil GroenLinks weten of de uitspraak tot verdere stappen van de Europese Commissie leidt met betrekking tot de Nederlandse plannen voor gaswinning in de Waddenzee. Eerder stuurde de Europese Commissie een waarschuwingsbrief aan de Nederlandse regering vanwege de te verwachte schade door bodemverzakkingen. GroenLinks wil weten welke

reactie ze op deze brief heeft ontvangen en op welke termijn actie wordt ondernomen.