Greenpeace getuige van seismische knallen in zeereservaat
Vanochtend is Greenpeace getuige van de knallen die gebruikt worden voor seismische testen in het zeereservaat 'Groot Waddengebied', ten noordwesten van Den Helder.
Met een microfoon in het water registreert het Greenpeace-schip de Esperanza onderwaterknallen, die in geluidssterkte vergeleken kunnen worden het geluid van een straaljager en ver boven de menselijke pijngrens liggen. Het seismische schip, Geo Pacific, doet onderzoek naar de gasvoorraden voor de NAM, de Nederlandse Aardolie Maatschappij. De effecten van deze testen voor de vissen, zeehonden en dolfijnen in het gebied kunnen zeer schadelijk zijn voor hun gehoor en andere organen. De waddenzee is een belangrijk vogelgebied en dient als 'kinderkamer' van vele soorten vis en zeezoogdieren zoals zeehonden.
De knallen van seismische testen zijn te vergelijken met de sonarsignalen die worden gebruikt door de marine. Als gevolg van de sonarsignalen stranden regelmatig dode of stervende walvissen en dolfijnen. Deze dieren tonen ernstige schade aan gehoor en andere organen. Diverse studies laten duidelijk zien dat walvissen, dolfijnen, schildpadden en vis ernstig te lijden hebben onder seismische activiteiten(1). Het is opvallend dat waar seismische testen plaatsvinden, het zeeleven wegvlucht. Dat verstoort het leefgebied van zeezoogdieren voor vele dagen tot soms zelfs maanden.
Seismisch onderzoek wordt gedaan door de olie- en gasindustrie om reserves onder de zeebodem in kaart te brengen. De onderzoeksschepen hebben luchtkanonnen die explosieve geluidsimpulsen naar de zeebodem richten. De echo's van deze geluidsimpulsen geven informatie over geologische kenmerken van de zeebodem. Gedurende vele dagen tot soms maanden zijn in grote gedeeltes van de oceaan om de zoveel secondes duizenden knallen te horen. De geluidsvervuiling door deze testen kan letterlijk over de oceanen worden gehoord.
Het opnemen van de seismische knallen is een van de activiteiten van het Greenpeaceschip de Esperanza om te laten zien dat de Noordzee door diverse schadelijke activiteiten wordt bedreigd. Het door Greenpeace voorgestelde zeereservaat 'Groot Waddengebied', een gebied van 70.600 vierkante kilometer, is onderdeel van het Nederlandse, Duitse, Belgische en Deense economische zones. Het is een van de zeven voorgestelde zeereservaten die door Greenpeace zijn uitgeroepen om de toekomst van de Noordzee te beschermen. Dat staat uitgewerkt in het rapport 'Rescuing the North and Baltic Seas: Marine Reserves, a key tool', dat Greenpeace in juli publiceerde. De aangewezen zeereservaten zijn gekozen op basis van wetenschappelijke gegevens.
De natuur in de Noordzee wordt door een aantal schadelijke activiteiten bedreigd, waaronder teveel en schadelijke visserij, zandwinning en olie- en gasboringen. Alleen als deze activiteiten verboden worden in de reservaten, kunnen de natuur en de visbestanden zich herstellen. Greenpeace campaigner Just van den Broek: 'Het is duidelijk dat seismische testen pijnlijk en zeer verstorend zijn voor het zeeleven. Zeereservaten zijn bedoeld als natuurgebieden waar ze de rust krijgen om zich voort te planten, te eten, groeien en leven. Dat betekent dat in zeereservaten geen schadelijke en verstorende activiteiten mogen plaatsvinden zoals seismische testen. Zeker niet in het Groot Waddengebied, waar veel dolfijnen en zeehonden leven'.
Het Greenpeace-schip Esperanza is zojuist begonnen aan haar zesde week van de Noordzee-tour om het zeeleven in de voorgestelde zeereservaten te beschermen. De Esperanza bakende het zeereservaat Doggerbank af met een aantal boeien. Vervolgens onderzocht het team op de Esperanza de enorme bijvangst van een Belgische boomkorvisser en voerde het actie bij een aantal Nederlandse en Engelse boomkorvissers om te voorkomen dat zij door konden gaan met hun schadelijke praktijken. Greenpeace wil, dat de Europese politiek zeereservaten instelt, waar alle schadelijke activiteiten verboden zijn, om zo de Noordzee er weer bovenop te helpen.